Sible seit:”Weekend grijs, droog, rustig en zacht”

LEMMER – Met de kortste dag (dinsdag 21 december) in zicht wordt er op de weer toneel druk gewerkt aan een renovatie van de luchtdrukverdeling. In mijn laatste weerbericht van afgelopen maandag waren nog verschillende opties weet u nog. De laatste dagen ben ik er op mijn manier maar druk mee. Want welke kant gaat het nou op?

Ik moet bekennen dat ik persoonlijk voor deze winter al maanden een vreemd onderbuikgevoel heb. Dat gevoel zegt dat we deze winter meer kans op kou hebben dan de afgelopen jaren. Daarbij zeg ik niet dat we een strenge winter krijgen maar er liggen kansen. We krijgen denk ik regelmatig strijd tussen (erg) koude en zachtere luchtsoorten. Op deze vrijdag liggen we nog het grijze juk van een groot hogedrukgebied. Het ligt met het centrum ten noorden van Birmingham. Wij hebben daardoor luchtaanvoer van de Noordzee. Zaterdag schuift het hoog iets naar het noorden richting Schotland. Zondag ruimt de stroming in Lemmer iets meer naar het noorden. Ondertussen sluipt er van uit het noorden van Scandinavië een sneeuwdepressie richting Rusland. De depressie en het hogedrukgebied gaan een beetje touwtrekken. Daardoor neemt de wind toe en komt koudere lucht vanuit het noordoosten van Europa in langzaam in beweging.

Weekend verloopt nog in zachte sferen

Vrijdag en zaterdag
Droge dagen met veel wolken en maar een kleine kans op een knipoog van de zon.
De wind is vrijdag meest zwak en komt uit noordwest tot noord, kracht 2.
Zaterdag staat er een zwakke tot matige noordwestenwind, kracht 2-3.
9 graden.

Zondag
Opnieuw veelal grijs en droog weer.
Zondagmiddag misschien een knipoog van de zon.
De noordnoordwesten wind wordt iets sterker, kracht 3-4.
8 graden. Begin volgende week langzaam kouder, daarna kwakkelen? Of?

Maandag daalt op 1500 meter hoogte de temperatuur. Zo is het in de nacht van zaterdag op zondag nog +8 graden. 48 uur later in de nacht van maandag op dinsdag is op 1500 meter hoogte -3 graden. Dit is een groot verschil. Dit lijkt het begin van een spannende periode. De grote vraag is, komt de winter of wordt het een spelletje van welles of nietes. De afgelopen dagen leken de kaarten geschud met kou en zelfs mogelijk een vlokje sneeuw tijdens de kerstdagen. Maar op deze vrijdagochtend is alles weer anders. Het lijkt nu wat zachter te blijven met geen vlok sneeuw maar ordinair regen. Het is buitengewoon onduidelijk wat er gaat gebeuren beste lezers het is bijna niet te beschrijven. Ik kan elke 6 uur mijn verhaal aanpassen.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Droog met meer zonnige perioden.
Wind is zwak en twijfelt tussen noordwest en noordoost, kracht 2.
Met 6 graden wordt al wat later kouder. In de nacht van maandag op dinsdag bij voldoende opklaringen -1 graad.

Dinsdag
Droog en fris en mogelijk mistig december weer.
De zwakke wind twijfelt tussen zuidoost en zuidwest kracht 2.
Het wordt maximaal 3 graden. Nacht van dinsdag op woensdag lichte vorst.

Hoe nu verder?

Strijd tussen oprukkende vrieskou en opstomende zachtere oceaan lucht. Het koufront wat ons tijdens de kerstdagen in de kou wil dompelen wordt dinsdag de voet dwars gezet. Dinsdag is Koning Winter Duitsland binnengeslopen en toch lijkt deze echte koude lucht ons net niet te bereiken. Wij komen dinsdag in een koude neutrale zone terecht. Woensdag ligt deze koning voor de deur boven Denemarken en het noorden van Duitsland. Dan denk je it giet oan, maar dan beste lezers zet een (kerst)depressie met zachtere lucht vanaf de oceaan een aanval in.

Het grote hogedrukgebied boven de regio IJsland/Groenland moet nu echt zijn spierballen gaan tonen. Doet hij dat dan kan Koning Winter wel zomaar gaan binnen vallen. Donderdag wordt het waterkoud met een koude zuidzuidoosten wind. Op vrijdag, de dag voor kerst lijkt de zachtere lucht terrein te gaan winnen met regen in onze streken. 1e kerstdag trekt de depressie met zachtere lucht richting Denemarken. Ja, en dan wordt 2e kerstdag helemaal spannend. Bij het Europese weermodel komt de depressie boven onze omgeving tot stilstand met in Lemmer regen en wellicht in delen van Nederland ook sneeuw.

Het grote Amerikaanse weermodel heeft een ander scenario deze laat de depressie doortrekken richting het zuiden van Scandinavie. Wij komen dan in de achterkamer terecht waarbij de deur wordt opgezet voor sneeuw en een koude en stevige noordwester. Beste lezers ik hoop dat jullie het allemaal nog snappen. Het is en blijft bijzonder spannend in weerland. Gaat mijn onderbuikgevoel uitkomen? De winter ligt echt op de loer…… Maandag volgt een spannende update over de strijd tussen koude en zachte lucht..

Wist u dat?
Het vandaag precies 24 jaar geleden (1997) erg koud was? De temperatuur wees inde ochtend -8 graden aan. Een week later met kerst was het +11 graden.

Wist u dat?
Het 17 december 1999 stormachtig weer was.

Wist u dat?
Het op 17 december 2001 in onze omgeving prachtig weer was. In het zuiden van ons land was er een weeralarm vanwege grootschalige gladheid. Toen waren er ook grote verschillen in ons land.

Weerspreuk

Hebben katten in de herfst een heel dikke vacht,
dan wordt een strenge winter verwacht.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!