Sible seit:”Week start met aangenaam septemberweer”

LEMMER – Na een weekend met heerlijke zonnige perioden en een zwakke oostenwind starten we de nieuwe week met dezelfde weercondities. We hebben dit weer te danken aan een hogedrukgebied boven Russisch grondgebied. Vandaag (maandag) maakt het Russische hoog contact met het Azoren hogedrukgebied. Zij slaan de handen ineen en creëren een soort van brug. Omdat we dinsdag aan de andere kant van de brug komen te liggen, draait de wind van oost naar zuidwest.

Later op donderdag en vrijdag in de week duikt er in het zeegebied tussen Groenland en Noorwegen een stormdepressie op. Die gaan we later op donderdag merken door een toenemende wind (geen storm hoor) en toenemende kans op een bui.
Het lijkt er hedenochtend (maandag) op dat de depressie een wat noordelijkere route gaat nemen. Mocht deze route echt worden gevolg dan is dat alleen maar positief voor ons weer.

Samenvattend

Maandag
Droge dag met wolkenvelden, maar ook mooie zonnige perioden.
De wind is oostnoordoost, kracht 3.
Iets frisser met 16 graden.

Dinsdag
Opnieuw een droge dag met regelmatig een lekker zonnetje.
De zwakke wind is gedraaid naar zuidwest tot west, kracht 2.
Het wordt 18 graden.

Woensdag
Prachtige droge dag met veel zon.
De wind is zuidwestelijk, kracht 3.
19 graden.

Donderdag
Afwisseling van wolken en zon waarbij er kans is op een bui.
De wind is vrij krachtig tot soms krachtig, kracht 5-6.
Windrichting is eerst zuidwest later noordwest.
Met 17 graden is het allemaal wat frisser.

Vrijdag
Af en toe zon met een kleine buienkans.
De wind westzuidwest, kracht 4-5.
18 graden.

Zaterdag en zondag proberen de beide hogedrukgebieden noordoostelijk en zuidwestelijk van ons al te opdringerige depressies buiten onze deur te houden, dit lijkt te gaan lukken. Verwacht dus volgend weekend zeker geen slecht weer.

Voorlopige weekend verwachting

Zaterdag
Droge dag met regelmatig zon.
Wind is zwak tot matig uit het zuidwesten, kracht 2-4.
18 graden.

Zondag
Af en toe zon en jawel droog weer.
Matige oostenwind, kracht 3-4.
19 graden.

Volgens de Amerikanen krijgen we zondag enkele buien. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwesten wind wordt het maar 15 graden. We gaan het zien maar ik reken maar zo dat de Amerikanen wel eens vaker wat roepen.😉 . Begin volgende week ligt er een nieuwe depressie tussen IJsland en Schotland. Omdat er boven Rusland nog altijd een hogedrukbolwerk ligt kan de depressie geen kant op. Wat gaat hij doen? Nou zijn er 2 scenarios.

Scenario 1
Bij het grote Europese weermodel zakt de depressie via Engeland af naar het zuiden en komt net ten noordwesten van Frankrijk te liggen. De wind draait daardoor naar het zuidoosten waardoor er wat warmere lucht onze kant op komt.

Scenario 2
Volgens het grote Amerikaanse weermodel trekt het Russische hoog (toch) door verder Rusland in. In dat geval trekt de depressie door naar het oosten waardoor in de achterkamer van de depressie op 1500 meter koudere lucht onze kant op komt. Welke kant gaat het op? In beide scenarios krijgen we een afwisseling van zon en er enkele buien. Vrijdag meer hierover.

Wist u dat?
Dat september 2006 de warmste was van de afgelopen 30 jaar. De gemiddelde temperatuur was 22,5 graden.

Wist u dat?

September 2007 en 2008 te koud verliepen. Het daggemiddelde was toen respectievelijk 17,7 en 17,3 graden. Normaal is het september gemiddelde op basis van de laatste 30 jaar 18 graden. Dit jaar(2021) zitten we op een prima gemiddelde van 21,3 graden.

Wist u dat?
Dat september 2017 de laatste keer was dat een septembermaand te koud verliep.

Weerspreuk
Als de merel fluit in september,
krijgen we een koude en witte december.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!