Sible seit:”Waterkoude zaterdag”

LEMMER – Gisteren(donderdag) profiteerden we van een tijdelijke rug van hoge druk. Helaas komen er vrijdag t/m zondag regelmatig storingen op de koffie.

Op deze vrijdag wordt er op 5 km hoogte een portie koude lucht ingepompt. Op 5 km hoogte daalt de temperatuur naar -39 graden. Ook op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur van -2 graden(vrijdagochtend) naar -6 graden(vrijdagavond). Met deze koude bovenkamer zou er in de nacht van vrijdag op zaterdag een vlok natte sneeuw kunnen vallen maar dit zal niks voorstellen. Bij onze oosterburen in Duitsland valt er wel sneeuw de winter is dus dichtbij.

Zaterdag overdag warmt de bovenkamer weer op. Dit zullen we later op zaterdag gaan merken wanneer er een warmtefront overtrekt. Dit resulteert uiteindelijk weer in regen.

Zondag komt de zon gelukkig ook regelmatig te voorschijn.

Weekendverwachting
Vrijdag
Af en toe zon maar ook kans op een bui.
De zuidwestenwind is meest matig kracht 4, later op de dag kracht 3.

Maximaal 6 graden.

Zaterdag (gure koude winderige dag)
De dag begin nog met een waterig zonnetje, maar al gauw komen er dreigende regenwolken.
In de loop van de middag en avond veel regen.
Er staat een koude zuidzuidoosten wind, kracht 5.

Het wordt niet warmer dan 3 graden.

Zondag
Afwisseling van mooie zonnige perioden en enkele verfrissende buien.
De wind wordt meer westelijk, eerst kracht 5 later afnemend naar kracht 3-4.

Het is iets zachter met maximaal 6 graden.

Ontwikkelingen na het weekend
Maandag zien we een depressie ten zuiden van IJsland. Aan de andere kant zien we een hogedrukgebied boven Spanje.

Deze beide systemen zorgen voor enige verzachting met een zuidwestelijke stroming. In de loop van de week wordt het hogedrukgebied nog sterker en groter. Het verplaatst zich wel wat in westnoordwestelijke richting. De krachtpatser ligt dan net ten zuiden van Ierland. We hebben daardoor veelal een westzuidwesten wind. Ik durf geen droge week te garanderen maar veel regen zal er niet vallen.

Maandag (droog en rustig)
Zonnige perioden en jawel een droge dag.
Het is een rustige dag met een zwakke variabele wind, windkracht 2.

Het wordt maximaal 6 graden.

Dinsdag
Veel bewolking en tot de avond meest droog.
De zuidenwind is zwak tot matig, kracht 2-3.

Het is wel wat killer met 4 graden.

 
Doorkijkje lange termijn

Voor dit winterseizoen had ik goede hoop (onderbuikgevoel) dat Koning Winter kansen zou gaan krijgen. Tot op heden vallen de puzzelstukjes niet goed samen. We hebben tijdens de kerst een moment gehad waarbij Koning Winter ons even liet voelen dat hij niet zo ver weg is. Voor de winterliefhebbers heb ik voorlopig nog geen opbeurend nieuws. Er zijn wel hogedrukgebieden maar deze liggen teveel ten zuiden van ons. In deze situatie wordt het niks met de winter. We wachten rustig af. (De reedens bliuwe foarriedich yn it fet) of te wel de schaatsen blijven voorlopig in het vet.

Wist u dat?

Vandaag precies 27 jaar geleden (1995) in de ochtend streng vroor. Boven op een mooi sneeuwdek wees de thermometer -11 graden aan.

Wist u dat?

Het vandaag 13 jaar geleden (2009) zeer glad was. Er viel regen bij temperaturen op een bevroren ondergrond. Een dag later vroor het de hele dag bij uit sneeuwende mist (Zie foto bijlage).

Wist u dat?

De gemiddelde dagtemperatuur in de eerste 6 dagen van 2021 veel te hoog was. Het was overdag gemiddeld 9,3 graden. In 2014 was het in diezelfde periode nog iets warmer (9,4). Veel kouder was het in de laatste Elfstedenwinter van 1997. De gemiddelde dag temperatuur lag in de eerste 6 dagen van die januari maand op slechts -5,7 graden. Dat waren nog eens tijden. Op basis van de laatste 30 jaar (1990-2020) is het gemiddelde tegenwoordig  5 graden.

Weerspreuk
Januari komt verklaren, dat men hout en kool moet sparen.
Want daarna komt nog een tijd, dat men op schaatsen rijdt.
Sible  Waaijer
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!