Sible seit:”Vooral dinsdag en vrijdag nattigheid”

LEMMER – Afgelopen zaterdagochtend maakte de natuur het spannend. Terwijl ik bij het Sneekermeer stond te turen naar skûtsjes in de mist dacht menigeen “Wêr bliuwt de sinne?” Maar gelukkig kwam hij rond het middaguur in volle glorie tevoorschijn.

Gisteren (zondag) kon je aan de hoge bewolking al zien dan we een ander weertype zouden gaan krijgen. De hoge luchtdrukbrug die de Engelsen en de Russen hadden gebouwd wordt doorboord door een depressie boven het noorden van Noorwegen. Het Russische gedeelte van het hogedrukgebied blaast de aftocht. Terwijl dit bericht u bereikt, is de wind gedraaid naar het noordwesten en neemt toe. Daarmee wordt het voor het gevoel wat frisser buiten de deur. Dinsdag maakt het Engelse hogedrukgebied even contact met een koudbloedige hoog boven Groenland. In combinatie met de Noorse depressie ontstaat er een prachtige noordwestelijke glijbaan waarin een enkele bui afzakt naar onze omgeving. Met een beetje geluk vallen de meeste buien in de donkere uurtjes.

Donderdag kantelt de stroming van noordwest naar west: het Engelse is wat afgezakt naar Frankrijk en is verantwoordelijk voor de winddraaiing. Vrijdag zwabbert er vanaf de Noordzee weer een klein gebiedje met regen onze kant op.

Samenvattend

Maandag
Veel wolkenvelden, met slechts af en toe wat zon.
Uit de wolken kan een enkel drupje vallen, maar dit zal niet veel voorstellen.
De wind is matig uit het noordwesten, kracht 3-4.
15 graden.

Dinsdag en woensdag
Mix van wolken en een glimpje zon, er is kans op een enkele bui.
Toch zullen de droge perioden overheersen.
Er staat een gure noordwester, kracht 3-4.
Het wordt niet warmer dan 13 graden.

Donderdag
Mix van wolkenvelden en zonnige intermezzo’s.
Het blijft zo goed als droog.
De wind is westelijk, kracht 3.
14 graden.

Vrijdag
Veel bewolking en kans op wat regen.
Op wind-, en temperatuurgebied hebben we 2 opties.

Optie 1 de wind is noordelijk kracht 3-4 bij 12 graden. Optie 2 de waait de wind uit het zuidwesten kracht 3-4 en 15 graden. Zaterdag en zondag zal een hogedrukgebied in de regio Engeland /Frankrijk ons een redelijk weekend bezorgen. Hoe mooi is dat? Al kan er zaterdag misschien wel een licht buitje ontstaan.

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag
Wolkenvelden met soms wat zon.
De wind is variabel, kracht 2.
13 graden.

Zondag
Af en toe zon en droog weer.
De wind is zuidzuidwest, kracht 3-4.
14 graden.

Na het komende weekend van 16-17 oktober
Vooral vanaf dinsdag 19 oktober komen oceaandepressies dichterbij en zal het wat natter gaan worden.

Wist u dat?
Dat we 3 jaar geleden (2018) aan het aan begin stonden van een warme periode. Van 11 t/m 16 oktober werd het dagelijks nog ruim 20 graden. Met als werkelijk hoogtepunt 13 oktober met 25 graden.

Wist u dat?
In 2015 het die zelfde periode juist hartstikke koud was. Het dieptepunt was 14 oktober waarbij het niet warmer werd dan 8,2 graden. Wat een verschil met 2018.

Wist u dat?
Het in 2013 dezer dagen nat was. Zo regende het op 11 oktober de hele dag. 2 dagen later op 13 oktober was het helemaal niks. Denk dat veel mensen waren die de gordijnen niet hebben opengedaan. Het was koud met 9,4 graden en er viel ook nog eens 17 mm regen.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2020) overdag in de  eerste 10 dagen van oktober uitkwam op 14,8 graden. Dit jaar (2021) is het tot nu toe warmer met gemiddeld 16,3 graden. Normaal is het ruim 14 graden. We leven dus wat boven de wet.

Weerspreuk

Is oktober warm en fijn,
het zal een scherpe winter zijn.
Maar is oktober nat en koel,
dan is een zachte winter een voorgevoel.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!