Sible seit:”Vanaf vrijdag koud en guur”

LEMMER – Na een donkere zaterdag bracht de nacht van zaterdag op zondag in de donkere uurtjes wat regen. De natuur had een goed gevoel door een koufront in de donker uurtjes over onze omgeving te sturen. Zondag startte met een lekker zonnetje, in de loop van de dag ontwikkelden zich in de steeds kouder wordende bovenkamer enkele buien.

Ontwikkelingen nieuwe week

Heden (maandag)ochtend hadden we de 1e vorst op klomphoogte…… We beginnen de op deze maandag met een hogedrukgebied boven Ierland. Dankzij een uitloper tot over Duitsland is de wind gedraaid naar noordoost. Maandagmiddag sluipt er vanaf de Noordzee een warmtefront naderbij hierdoor krimpt de wind van Noordoost tot noordwest. Ook komt er meer bewolking. Na de passage van het warmtefront sijpelt er dinsdag en woensdag wat zachtere lucht uit over onze omgeving. De lucht wordt vochtig de kans op wat motregen, nevel of zelfs mist is reëel.

Donderdag gaat de natuur zich voorbereiden op een inval van een koufront. Boven de oceaan ligt een krachtpatser van een hogedrukgebied, deze slaat de handen ineen met een collega boven Groenland. Zij gaan samen de oceaan blokkeren waardoor een depressie ten noorden van Schotland de Noordzee gaat oversteken. Later in de week krijgen wij hier mee maken.

Samenvattend

Maandag
Dag start koud met veel zon.
Het blijft droog.
In de loop van de middag en avond wat meer wolken.
Er is weinig windkracht, eerst 2 noordoost, later variabel.
8 graden.

Dinsdag
Er is veel bewolking.
Uit deze bewolking kan wat lichte regen vallen.
Wind is noordwestelijk, kracht 2-3.
Met 10 graden is het iets zachter.

Woensdag
Een grauwe nevelige dag.
Wind is zuidelijk, kracht 2-3.
Het is vochtig koud met 8 graden.

Donderdag
Mix van wolken en zon.
Kans op een enkele bui.
De wind is eerst zuidwest, kracht 3.
In de middag en avond noordwest, kracht 3-4.
8 graden.

Vrijdag
Mix van veel wolken en soms een zonnetje.
Er is kans op een enkele bui.
Er staat een gure zuidwestenwind ,kracht 3-5.
Het wordt maximaal 6 graden.

Weekend intriges
Zaterdag overdag en in de nacht van zaterdag op zondag zet de depressie koers richting Duitsland. In delen van Duitsland gaat het komend weekend de eerste sneeuw van het seizoen vallen. Door de afkoelende lucht wordt het bij ons guur en gaan er buien vallen. Met de wind lijkt het mee te gaan vallen. Of in ons land de eerste sneeuwvlokken gaan vallen is zeer waarschijnlijk, al verwacht ik in Lemmer dat de neerslag gewoon als regen naar beneden komt. Het blijft wel spannend want de uiteindelijke koers van de depressie is op dit moment nog wat moeilijk in te schatten. Is de wind westelijk dan hebben we regen. Wordt de wind toch even maar noordoostelijk dan kunnen we toch de eerste sneeuwvlokken begroeten. It bliuwt spannend.

Voorlopige weekend verwachting

Zaterdag (koude dag)
Veel bewolking waaruit een enkele bui gaat vallen.
Bij een matige zuidzuidoosten wind wordt het niet warmer dan 4 graden.

Zondag
Af en toe zon maar ook enkele buien.
Er staat een koude noordwestenwind, kracht 3-4.
Maximaal 5 graden.

Na het komend weekend draait de wind naar het zuidwesten. We moeten ons dan gaan voorbereiden op een nieuwe depressie die door de blokkade op de oceaan is geslopen. De kans op regen, wind en guur weer blijft dan groot. Van echt winterweer is voorlopig geen sprake maar guur blijft het wel. Wellicht klopt Koning Winter half december wel serieus op de deur.

Wist u dat?
Het vandaag precies 25 jaar geleden op 22 november 1996 een gure dag was. Er vielen de hele dag regen en natte sneeuwbuien.

Wist u dat?
We 23 jaar geleden (23 jaar geleden!) op 22 november voor het eerst op het natuurijs stonden.

Wist u dat?
Vandaag 13 jaar geleden (2008) de eerste sneeuwbuien van dat winterseizoen vielen. Een dag later viel op 23 november op de Veluwe maar liefst 10-17 cm sneeuw.

Weerspreuk

Is het weer op 22 november (zonnig en helder) klaar en hel,
Dan volgt een winter streng en fel.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!