Sible seit:”Strijd gaat beginnen”

LEMMER – We bedanken vandaag vrijdag het hogedrukgebied met de naam ‘Valentina’ boven Frankrijk voor haar diensten. Dit weekend moeten we vanaf zondag onze blik langzaam naar het noordwesten richten. In het zeegebied tussen Groenland en IJsland wordt er begonnen aan de bouw van een brug. Aan de oostkant van deze brug valt zondag een koufront ons land binnen. Het koufront hoort bij een depressie die over het zuiden van Scandinavië scheert. Daarmee valt zondag een noordelijke stroming met koudere lucht ons land binnen.

Samenvattend

Vrijdag
In de (vroege) ochtend misschien nog wat lichte regen verder blijft een droge dag.
Er is een mix van wolken en zon.
De wind is matig uit het westen, kracht 3-4.
Met 13 graden is het aan de zachte kant.

Zaterdag
Mix van veel wolken en soms wat zon.
Er staat een matige westzuidwesten wind, kracht 3-4.
Het wordt 11 graden.

Zondag
Afwisseling van zon, wolken en kans op enkele buien.
De wind draait geleidelijk naar het noorden en is matig kracht 3-4.
Het is iets frisser maar nog altijd 10 graden.

Na het weekend

Tja de komende week gaan we van alles beleven. Waar moet ik beginnen? Er is van alles aan de hand. Maandag en dinsdag starten we met droog weer. Dit weer wordt ons geschonken door een nieuw hogedrukgebied wat ten westen van Ierland ligt. Woensdag duikt er een depressie ten noorden van Schotland op. Ondertussen ontwikkelt zich ten zuiden van Groenland een knaap van een hogedrukgebied. Deze gaat een enorme brug opwerpen op de oceaan, iets wat we de laatste jaren niet vaak hebben gezien. Omdat de oceaan geblokkeerd raakt, zakt er vanuit het hoge noorden een depressie met veel kou in de bovenkamer op 5 km hoogte lucht naar het zuiden. Door deze kou valt donderdag er in grote delen van Noorwegen en Zweden een pak sneeuw.

Verwachting voor begin volgende week

Maandag
Aardige droge  dag met af en toe zon.
De wind is matig uit noordoost kracht 3.
Met 7 graden is het een stukje kouder.

Dinsdag (zijn er 2 opties)
Optie 1
Af en toe zon met in de ochtend enkele buitje.
Matige noordwestenwind, kracht 3.
9 graden.

Optie 2 is wat kouder
Droge dag met wolken en soms een zonnetje.
De wind is noordoostelijk, kracht 2-3.
6 graden.

Volgende week vrijdag 26 en zaterdag 27 november moeten we in de gaten houden. Er ontstaat dan mogelijk een erg actieve depressie met een gure noordwester met regen en ook de eerste winterse buien.

Doorkijkje lange termijn (guur weer)
In de periode van maandag 29 november t/m zaterdag 4 december blijft het zeer boeiend op de weerkaarten. Het wordt (nog) niet echt winter maar boven Groenland blijft de lucht druk vaak erg hoog. Depressies met kou blijven op de loeren liggen. Er zijn vele opties die elke dag de revue passeren. U moet zo denken dat elke 6 uur de weerkaarten worden ververst, soms met de meest uiteenlopende opties. Omdat te mogen volgen kom ik bijna tijd te kort. Het lijkt in ieder geval de komende periode fris met later volgende week overdag nog maar 5-6 graden. Wellicht krijgen we een nachtje met lichte vorst en de eerste natte sneeuwvlokken… Begin december, zo vlak voor sinterklaas zou het weer wat zachter kunnen worden. Spannend hoor.

Wist u dat?
Dat in 1996 de eerste (natte) sneeuw viel op 19 november.

Wist u dat?
Er vandaag 22 jaar geleden in 1999 op 18 november de hele dag diverse regen hagel-,  en natte sneeuwbuien vielen. Het was een kille dag bij maximaal 5 graden.

Wist u dat?
Vandaag precies 12 jaar geleden (2009) het een stormachtige dag was. Er stond de hele dag windkracht 8-9.

Wist u dat?
Ver van huis in het Russisch poolgebied op dit moment diverse schepen vast zijn komen te zitten in het snelgroeiende ijs. Dit is in geen jaren gebeurd, dus toch wel heel bijzonder. Het is inmiddels 30 cm dik, ijsbrekers proberen de schepen te bevrijden.

Weerspreuk
Hebben katten in de herfst een dikke vacht,
Dan wordt er een strenge winter verwacht.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!