Sible seit:”Paasmaandag winterse buien”

LEMMER – Wat was het afgelopen dinsdag en woensdag geweldig. Dat kan allemaal in maart. Het werd respectievelijk 20,8 en 23 graden. Weer terug naar normaal. Inmiddels leven we sinds gisteren (donderdag) weer in een normalere weerwereld. Donderdag is er een koufront (zonder regen) gepasseerd. De wind draaide naar het noorden en je kunt je nu al niet meer voorstellen dat we 2 dagen geleden gewoon buiten zaten. Het was donderdag maar liefst 11 graden kouder dan op de woensdag.Na de warmte van hogedrukgebied ‘Nicole’ is het nu aan de beurt aan hogedrukgebied ‘Odette’. Zij ligt in het zeegebied tussen Schotland en IJsland zorgt vrijdag en zaterdag voor een koude noordelijke stroming.

In de loop van zaterdag trekt hogedrukgebied ‘Odette’ zich iets terug naar het noorden. Ondertussen ontwikkelt zich boven Groenland een knots van een hogedrukgebied. Aan de andere kant ontwikkelt zich een depressie boven het noorden van Scandinavië, Deze is gevuld met een bel(arctisch) koude lucht. Deze koude lucht gaat ons in de nacht van zondag op maandag bereiken.

Vrijdag
Veel bewolking, ook af en toe zon.
Overdag blijft het droog weer bij een frisse noordnoordwestenwind kracht 4.
Vrijdagavond zou er een enkel drupje regen kunnen vallen. (Wordt de straat maar amper nat van)
Het wordt maximaal 8 graden.

Zaterdag
Een droge dag met een mix van wolkenvelden en zon.
De wind is noordelijk kracht 3-4.
Maximaal 8 graden.

Zondag
Opnieuw droog weer met opnieuw een mix van zon en wolkenvelden.
De wind is gekrompen naar westnoordwest kracht 3-4.
Met 9 graden is het opnieuw te koud voor de tijd van het jaar. Na paaszondag begint een periode van veel te koud aprilweer.

Paasmaandag daalt de temperatuur op 1500 meter hoogte naar -9 graden en dat heeft gevolgen op ons weer. We kunnen bij ons op neushoogte op 1,5 m hoogte buien verwachten die een winters karakter hebben. Midden volgende week is er bij voldoende heldere momenten in de nachten kans op een graadje vorst. De rest van volgende week blijft het te koud met regelmatig buien. Vanaf maandag 12 april lijken de depressies ons wat meer met rust te laten. Wellicht krijgen we medio april een begin van een drogere en minder koude periode…… Daarover paasmaandag meer.

Paasmaandag
Wisselend bewolkt met grote kans op enkele buien.
Sommige gaan vergezeld van hagel en natte sneeuw.
Er staat een koude noordnoordwesten windkracht 4-5.
Het is erg koud met maar 5 graden.

Dinsdag
Af en toe zon die worden afgewisseld door winterse buien.
De wind is onveranderd noordnoordwest kracht 4-5.
Met 6 graden opnieuw veel te koud.

Wist u dat
Vandaag 10 jaar geleden (2011) op 2 april warm was met 22,6 graden. Ook in 1999,2001 en 2003 was het meer dan 20 graden.

Wist u dat
April 1996 koud begon, op 2 april werd het niet warmer dan een schamele 5 graden.

Wist u dat
Er in de afgelopen maand maart 46 mm regen is gevallen. Vorig jaar viel er 35 mm. (Normaal valt er in maart 63 mm). Conclusie maart 2021 was iets te droog. Totaal is er 2021 tot nu toe 165 mm regen in Lemmer gevallen. Vorig jaar (2019) viel in de eerste 3 maanden van het jaar
274 mm regen. Normaal valt er in de  eerste 3 maanden van het jaar 189 mm. Conclusie 2021 is iets aan de droge kant.

Wist u dat
Het heel heel lang geleden op 3 april 1926 in Maastricht 26,4 graden erg warm was. Toen had niemand het over het broeikaseffect.

Weerspreuk

April toch niet te vertrouwen,
hij is en blijft de ouwe.
Nu lacht hij weliswaar de
zonnegloren,
straks gooit hij ons met hagelstenen om de oren.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!