Sible seit:”Lekker weertje hoor…”

Waarom al deze auto's niet op het parkeerterrein stonden bij het strand, terwijl er een heel groot bord voor hun neus staat, is ietwat onduidelijk. Het parkeerterrein bij het strand was bovendien leeg.

LEMMER – Na dagen van zon en warmte was daar in de vroege zaterdagochtend de passage van het al aangekondigde koufront. Zo tussen 4 en 8 uur onweerde het en liet moeder natuur 32 mm regen op ‘e Lemmer vallen. Er waren plaatsen in Nederland waar het nog veel meer te keer ging. Omdat er weinig stroming in de atmosfeer was, bleven de buien lang hangen en werden en als een soort van sinaasappel helemaal uitgeknepen. Gisteren (zondag) was alles anders: door een nieuw hogedrukgebied werden alle wolken vakkundig opgeruimd.

Ten westen van Portugal heeft het Azoren hogedrukgebied de macht op het weertoneel weer overgenomen. Hij stuurt nog een soort van ”extra zendeling” richting de Noordzee waardoor wij een droge week met mooie zonnige perioden mogen verwachten. De stroming komt uit het westen tot zuidwesten met aangename temperaturen. Er is de komende week weinig reden tot klagen.

Samenvattend

Maandag

Droge dag met mooie zonnige perioden.
Wind is noordnoordoost, kracht 3.
Het wordt een heerlijke 21 graden.

Dinsdag
Regelmatig zon en droog weer.
Wind is veranderlijk, kracht 2-3.
21 graden.

Woensdag
Veel zon en droog.
Wind westelijk, kracht 3
21 graden.

Donderdag
Zon ook wat wolkenvelden, droog.
Wind pendelt heen en weer tussen zuidwest en noordwest, kracht 3
22 graden.
(Donderdagavond voor Sevenwolden zeilwedstrijden westnoordwest kracht 2-3.)

Vrijdag
Mooie zonnige perioden en droog weer.
Wind zuidwest tot noordwest, kracht 2-3.
22 graden.

Tijdens het komend weekend blijft het gunstig weer. Het hogedrukgebied lijkt wel wat aan de wandel te gaan en komt boven Engeland en de Noordelijke Noordzee te liggen. De stroming draait dan meer naar het noorden, wellicht wordt het dan een fractie minder warm. Maar dan kunnen we wel hebben.

Zaterdag
Mooie zonnige perioden en natuurlijk weer droog.
Wind noordnoordwest, kracht 3.
21 graden.

Zondag
Zonnig en droog.
Wind noordnoordoost, kracht 2.
19 graden.

Begin volgende week trekt het hogedrukgebied door naar Polen, de stroming wordt dan (even) oost tot zuidoost. Wellicht kan het volgende week maandag even (flink) warmer (25 graden) worden. Omdat het hogedrukgebied vervolgens wegtrekt naar het oosten komt er ruimte voor een nieuwe smaakmaker. De smaakmaker wordt een depressie, hij sluipt langzaam richting onze omgeving. Brengt dit ons woensdag 16 juni enkele buien en meer wind? Hoe gaat dat aflopen daar kom ik komende vrijdag natuurlijk weer op terug.

Wist u dat?
Juni 2003 de warmste was van de afgelopen 35 jaar. We hadden de eerste 10 dagen van de maand overdag gemiddeld 26 graden. Dit jaar (2021) zitten we t/m gisteren zondag 6 juni op 22,8 graden (ook niet slecht). In 1995 was het een stuk kouder met in dezelfde perioden maar een gemiddelde van 15,2 graden.

Wist u dat?
Het 25 jaar geleden (7 juni 1996) tropisch warm was met tropische hitte van 30 graden. Een dag later op 8 juni deed de natuur er nog een schepje bovenop met maar liefst 33 graden. In 2005 hadden we nu een koude periode met maar 13,8 graden op 7 juni. Vorig jaar (2021) was het niet veel beter met 15,7 graden. De dag begon met enkele buien, daarna brak de zon door. De dag eindigde in de avond met wat regen.

Weerspreuk
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer goede zaken.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!