Sible seit:”koele week met zon en buien

Het apebos ligt er momenteel erg groen bij.

LEMMER – Toen ik afgelopen zaterdagochtend de weerkaarten ging inspecteren heb ik 2 keer een andere bril opgezet. Waarom? Ik schrok van de veel te lage temperaturen die op 1500 hoogte werden berekend. Wat een verschil met de afgelopen jaren. Ik denk zie ik dat wel goed. Gelukkig was er zaterdag een meevaller te melden in ons mooie dorp. Want overal vielen buien, behalve Op ‘e Lemmer. Daar bleef het rustig weer met vaak een zonnetje. Dat ene buitje wat zaterdagavond viel stelde niks voor. Zondag was dat wel even wat anders, want toen hadden enkele flinke buien het op Lemmer gemunt. Het resultaat was 14 mm regen tussen zaterdagavond 20.00 en zondagavond 20.00 uur.

Hoe gaat dit nu verder? Op het moment dat dit bericht op het Lemster Nijs verschijnt is de veroorzaker van de zondagse buien de Noordzee overgetrokken en ligt maandagmiddag boven het zuiden van Zweden. Daardoor neemt het aantal buien maandag in de namiddag geleidelijk af. Dinsdag, woensdag en donderdag probeert het Azoren hogedrukgebied westelijk van Spanje via Frans grondgebied zich wat uit te breiden richting onze omgeving. Later op woensdag maakt het hogedrukgebied contact met een hogedrukgebied in de regio Groenland/IJsland. We krijgen daardoor weer (even)luchtaanvoer vanuit het hoge noorden. Donderdag zou dankzij het Azoren hogedrukgebied de beste waarschijnlijk droge dag kunnen worden.

Maandag
Mix van wolken en af en toe zon.
Natuurlijk is weer kans op enkele buien.
De wind is in de ochtend zuidelijk, kracht 2-3.
In de middag draait hij naar noordwest, kracht3
Met 13 graden is het veel te koel voor deze tijd van het jaar.

Dinsdag
Dan weer wolken, dan weer wat zon.
Kans op enkele buitjes.
Wind is westnoordwestelijk, kracht 3.
13 graden.

Woensdag
Af en toe zon en nog een buienkans.
Wind is westnoordwest, kracht 3-4.
14 graden.

Donderdag (beste dag van de week)
Zonnige momenten die worden afgewisseld met wolken.
Grote kans op een droge dag.
Wind westzuidwest, kracht 3-4.
Opnieuw een graad of 14.

Vrijdag
Veel bewolking, regelmatig regen.
Wind zuidzuidwest kracht 4.
13 graden. Tijdens het komend weekend komt er een nieuwe depressie in beeld. De kans is groot dat tijdens het pinksterweekend de wind gaat toenemen. Dit zal niet het enige te zijn, want de depressie brengt ook regen. Het zal duidelijk zijn dat de pinksterdagen in een koele ambiance gaan verlopen. De zonnige momenten die er zijn moeten we dan ook koesteren.

(Voorlopige) Weekendverwachting

Zaterdag
Een buiige dag met af en toe een zonnetje.
Er staat een matige tot vrij krachtige zuidzuidwesten, windkracht 4-5.
13 graden.

Zondag
Afwisseling van zon en buien.
Wind is zuidwest, kracht 4-5.
Later op de dag wat afnemend.
13 graden.

Na de Pinksterdagen probeert een hogedrukgebied zich uit te breiden tot over ons landje. De kans op droger weer wordt dan groter. Of de temperaturen dan gaan stijgen tot zomerse waarden is de grote vraag. Het hogedrukgebied lijkt zich boven Engeland te gaan vestigen. In dat geval krijgen we een Noordwestelijke wind met gematigde temperaturen. Hoe dat verder gaat? Vrijdag meer.

Wist u dat?
Er in de maanden januari t/m mei er normaal gesproken 286 mm regen valt. De regenteller staat tot en met 16 mei nu toe op 278 mm. Vorig jaar (2020) stond de teller eind mei op 302 mm. In 2013 was het erg droog er viel toen maar 134 mm regen.

Wist u dat?
De gemiddelde dag/nachttemperaturen van jan t/m mei 7,5 graden hoort te zijn. Dit jaar is het gemiddelde 6,3 graden. Vorig jaar (2020) was het gemiddelde 8,2 graden. Dat is een opvallend verschil.

Wist u dat?
Het sinds 1988 warmer is geworden. Nu in 2021 is er een opvallende dip…… Een schrale troost is dat het 2006 ook koud begon en ons toch een heel aardige zomer voorschotelde.

Weerspreuk
Is de maand mei koel met een buitje erbij,
Dat maakt menig boer blij.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!