Sible seit:”Knap wykein”

LEMMER – De afgelopen week zijn wij in Lemmer door moedertje natuur gematst. Wat een bizar verschil met Limburg. In Lemmer hadden we de hele week te maken met donkere dagen en een stevige noordenwind. Hoe vaak maak je dat mee midden in de zomer? Op het gebied van regen bleef het erg rustig, ik ving deze week maar 1 mm regen op. Op de grens van minder warme lucht (bij ons) en zeer warme lucht boven Duitsland ontstond een zeer actieve depressie. Deze bleef boven Duitsland rondtollen, resultaat grote rampen. Weer een bewijs dat de natuur baas is over de mens, en niet andersom.

Dit weekend zien we gelukkig het vorige week al aangekondigde hogedrukgebied ten tonele verschijnen. Op deze vrijdag ligt ons reddende engel met de naam ‘Dana’ boven Ierland. Ze heeft daar voor een kleine week logies en ontbijt geboekt. Vanuit Ierland rolt zij nog een soort van rode loper uit tot boven Zuid-Noorwegen. Wij hebben dankzij deze rode loper in Lemmer en omgeving mooie zonnige perioden en aangename temperaturen. Het regengebied boven Duitsland wordt gelukkig minder actief en trekt langzaam weg naar het zuidoosten

Vrijdag
Droge dag. Wel eerst bewolkt, vooral in de middag meer zon.
Er staat een matige noordenwind, kracht 4.
22 graden.

Zaterdag
Droge dag met veel zon en mooie heldere blauwe luchten.
De noordenwind is matig, kracht 3-4.
23 graden.

Zondag
Een fijne zomerdag met regelmatig zon.
De noordwestelijke wind is matig, kracht 3-4.
Met 22 graden is het aangenaam zomerweer.

Gematigd warm

Na het weekend verschuift Dana in noordelijke richting op en komt ten noordwesten van Schotland te liggen. Dit is jammer voor liefhebbers van warm zomerweer met zwoele zomeravonden. Waarom nou? Op deze manier gaat de wind maar niet naar het oosten of zuidoosten. De wind flirt elke keer weer met de noordwesthoek, dit is het ritme van de zomer van 2021. Het blijft daardoor gematigd warm.

Vanuit Noord-Noorwegen zien we maandag en dinsdag aan de oostkant van het hogedrukgebied een kleine storing naar het zuiden afglijden. De storing probeert een enkele bui op ons af te vuren. Of wij ook getroffen worden is nog niet te zeggen, de kans lijkt op dit moment klein. De storing zorgt ervoor dat de zomerwarmte boven Noorwegen en Zweden zich niet uitbreidt naar Lemmer, maar zich wat terugtrekt in oostelijke richting.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel zon en droog weer.
Wind noordnoordwest, kracht 3-4.
19 graden.

Dinsdag
Mix van zon en wolkenvelden, het blijft waarschijnlijk droog.
Wind noordwest tot west, kracht 2-3.
20 graden.

Woensdag
Zonnige perioden en droog weer.
Wind meest noordwestelijk, kracht 2-3.
19 graden.

Vrijdag wordt het mogelijk wel even tijdelijk zomers warm . Dt is niet het begin van een echte lange zomerse periode. Het hogedrukgebied laat volgend weekend de touwtjes vieren. Een lagedrukgebied op de oceaan gebruikt deze ruimte om dichterbij te komen. De kans op enkele buien neemt dan toe.

Doorkijkje langere termijn
Ja en dan gaan we even naar de rubriek doorkijkje lange termijn. Nu de bouwvakvakantie in zicht komt, hopen we natuurlijk op zon, warmte. We zien de komende week van 19 t/m 24 juli een week met weinig regen, regelmatig zon en best wel een beetje warmte. Als alles een beetje meezit zou het volgend weekend van 24-25 juli tijdelijk zomers warm zou kunnen gaan worden.

In de laatste week blijft van juli blijft het nog vrij warm maar neemt de kans op enkele buien weer toe. In de eerste helft van augustus zie ik geen hittegolven op ons afkomen. We houden modaal zomerweer. Niet slecht, ook niet top, ik kan me wel voorstellen dat liefhebbers van onvervalst strandweer zich wat meer hadden voorgesteld van deze zomer.

Wist u dat?
De nachten in de huidige maand juli nogal warmpjes verlopen. De gemiddelde temperatuur ligt tot nu op 15,1 graden. Normaal is het in de nachtelijke uurtjes 13 graden. In 2003 was het in de nachten nog veel warmer met een nacht gemiddelde van 16,3 graden.

Wist u dat?
Dart het vandaag 15 jaar geleden (2006) op 16 juli prachtig weer was met een tropische 30 graden. In 2001 was het op de 16e juli heel anders: er vielen toen enkele buien en werd het niet warmer dan 16 graden.

Wist u dat?
Juli 2021 warmer verloopt dan vorig jaar (2020). De gemiddelde dag temperatuur ligt dit jaar tot nu toe op 22,6 graden. Vorig was het gemiddeld 20,2 graden.

Weerspreuk

Op e wyn fan juster,
kinst hjoed net sille.

Op de wind van gisteren,
kun je vandaag niet zeilen.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!