Sible seit:”Geen winter, dan maar een winters plaatje”

LEMMER – Na een kleurloos weekend waarbij de zon ons in de steek liet, krijgt de zon op deze maandag wat meer kansen. Dat is maar goed ook, want het jaar 2022 bracht ons in 16 dagen tijd ongeveer 32 uur zonneschijn. Dit is wol wat sutterich (een beetje karig).

In deze nieuwe week liggen we op deze maandag tussen 2 weersystemen in. We zien west zuidwestelijk van ons nog altijd een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Engeland. Aan de andere kant duikt er een depressie met koude lucht het Russisch luchtruim binnen. Door de luchtdrukverschillen gaat de noordwestenwind toenemen. Maandagochtend passeert ons eerst een zwak warmtefront, maandagmiddag volgt nog een koufront. Beide fronten zijn niet erg actief. Dit komt door het hogedrukgebied boven Engeland. Dit ontneemt ze de moed om ons op regen te trakteren.

Dinsdag zakt het hogedrukgebied naar België, het wordt weer rustiger. De wind neemt iets af en draait weer terug naar het west zuidwesten.

Samenvattend

Maandag
Droog met vooral in de middag soms wat zon.
De wind is matige uit west later meer noordwest, kracht 3-4.
Het wordt maximaal 8 graden.

Dinsdag
Droog met veel bewolking.
Er staat een matige west zuidwesten wind windkracht 3.
7 graden.

Woensdag en donderdag, vrijdagochtend even wat frisser

Op deze beide dagen proberen koudere luchtmassa’s ons te bereiken. Deze koudere lucht komt iets dichterbij omdat het Engelse hogedrukgebied iets opschuift in westelijke richting. Het is beslist niet het begin van een serieuze aanval van koning winter deze blijft op afstand. In de loop van vrijdag komt de zachtere oceaanlucht onze kant weer op.

Woensdag
Veel bewolking, vooral in de middag en avond enkele buien.
De wind is zuidwestelijk kracht 4.
Later in de middag draaiend naar noordwest kracht 4-5.
7 graden.

Donderdag
Af en toe zon en kans op een winterse bui.
Er staat een gure vrij krachtige noordwesten wind, kracht 4-5.
Even wat frisser met maar 4 graden.

Vrijdag
Veel bewolking en kans op een bui.
Er staat een matige noord noordwestenwind, kracht 3-4.
Het wordt 6 graden.

Tijdens het komend weekend veranderd er weinig. Het hogedrukgebied net ten zuiden van Ierland gooit zijn ankers opnieuw uit. Zo houden we het zoetsappige januariweer. Er is weinig actie. Misschien dat in februari de winter nog tot een aanval komt. Vorig jaar (2021) duurde het per slot van rekening ook tot 5 februari voordat Koning Winter van zich liet spreken.

Weekend verwachting

Zaterdag en zondag
Veel bewolking, meest droog.
Er staat een matige noordwest tot westen wind, kracht 3-4.
8 graden.

Wist u dat?
Het in 2007 in de 2e decade (10 t/m 20 januari extreem zacht was. De gemiddelde dag temperatuur lag toen op 10,7 graden. Vorig jaar (2021) was het gemiddeld 5,7 graden. We staan nu op een gemiddelde van 6,4 graden. In 2013 was het een stuk kouder met een gemiddelde dag temperatuur van 0,6 graden.

Wist u dat?
Het vandaag 9 jaar geleden (2013) een mooie schaatsdag was. Na enkele nachten met licht tot matige vorst ging op 17 januari de ijsbaan open. Vooral op 18,19 en 20 januari stak er een ijzige oostenwind op.
Het was echt koek en zopie weer. Op de 21e januari kwam er een depressie met sneeuw. Deze leverde 4 cm sneeuw op. Hoe anders is dat nu.

Wist u dat?
Er vorig jaar (2021) op zaterdag 16 januari een beetje sneeuw (2cm) viel. Lang duurde deze sneeuwpret  niet, want op zondag 17 januari verdween de sneeuw in een rap temp. In een ommezien was de natuur weer groen bij + 6 graden.

Dierenwijsheid (die vaak wel uitkomt)

Zolang de mol wroet,
komt er geen vorst.

De mannelijke mollen zijn op dit moment erg actief.
Ze denken door de zachte temperaturen dat het voorjaar is begonnen.
Ze zijn op zoek naar de vrouw.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!