Sible seit:”Donderdag wordt kookpunt”

LEMMER – Het weer hield zich het afgelopen weekend keurig aan de verwachting. Meer wolken op zaterdag en een prachtige blauwe lucht op zondag. De zondag leek wel een kopie van vorige week zondag. Gaan gauw kijken wat er voor deze week op de (weer)kaart staat. Er staan deze week in ieder geval een paar warme tot zeer warme dagen op het programma. Maandag profiteren we van een hogedrukkern boven Duitsland. Later op maandag trekt er een zwak koufront vanaf de Noordzee richting onze omgeving. Het koufront zorgt ervoor dat de wind de noordwesthoek weer even opzoekt. Ook komt er wat hoge bewolking waardoor de warmte dinsdag even wordt getemperd.

Woensdag krijgen we de positieve invloed van een depressie in het zeegebied tussen Schotland en IJsland. Het systeem zorgt in samenwerking met een hogedrukgebied boven de Alpen tijdelijk voor de aanvoer van tropische lucht. Dit gaan we woensdag en donderdag merken. Later op donderdag en op vrijdag sluipt er een koufront naderbij. Het koufront ligt donderdagmiddag boven het zuiden van Engeland. Dit brengt vooral vrijdag een paar stevige regen en onweersbuien met zich mee. Dus kijk later op donderdag en vooral vrijdag goed naar de lucht en laat je niet verrassen door een donderbui.

Maandag
Een droge en zonnige start van de week.
De wind is eerst zuidwest later westnoordwest, kracht 3.
24 graden.

Dinsdag
Droog met regelmatig zon die soms wordt geplaagd door hoge bewolking.
De wind is noordwest tot noordoost, kracht 2
Iets minder warm met 21 graden.

Woensdag
Zonnig en zomers warm.
Weinig wind uit zuidoost, kracht 2-3
27 graden.

Donderdag (1e tropische dag van 2021)
Zon maar ook al eens wat bewolking.
De wind is overdag zuidzuidoost, kracht 3.
In de avond wordt de wind variabel.
30 graden. Nacht van donderdag op vrijdag wordt een echte plaknacht…

Vrijdag
Af en toe zon, maar ook zeker kans een regen en onweersbui.
Wind variabel, kracht 2-3.
23 graden.

(Onzekere) ontwikkelingen voor het komend weekend
Het front wat de grens markeert tussen de warme en de koelere lucht blijft nog wat vertwijfeld in onze omgeving rondscharrelen.
Uiteindelijk denk ik dat de tropische lucht afdruipt en dat het bij ons aangenaam weer (21-22 graden) blijft met regelmatig zonnige perioden. Omdat we op de grens blijven liggen van zeer warme en minder warme lucht blijft er kans op de spontane ontwikkeling van een bui. Ook de windverwachting is erg grillig: op dit moment wordt er voor zondag een stevige wind berekend. Of dit gaat uitkomen gaan we vrijdag bekijken. Wellicht is alles weer anders……

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag
Af en toe zon, maar ook kans op een bui.
Wind zuidwest tot west, kracht 3-4.
21 graden. Nacht van zaterdag en zondag mogelijk enkele fikse buien.

Zondag
Af en toe zon, met vooral in de ochtend kans op een bui.
Wind zuidwestelijk, kracht 5-6.
21 graden.

Wist u dat?
Er vorig jaar (2020) in de tweede decade (10 t/m 20 juni) er maar 1 dag was dat het geen 20 graden werd dat was op 11 juni. Een dag later op 12 juni was het plotsklaps zomers warm met 26 graden. Van 13 t/m 20 juni was het dagelijks boven de 20 graden, we spreken dan van een warme dag(en)

Wist u dat?
Het lang geleden op 14 juni 1975 zomers was met 25 graden. Dat lijkt zo op het oog helemaal niet speciaal, maar het bijzondere was dat dit op 30 augustus pas weer gebeurde. Conclusie: het was een zomer met weinig warmte.

Wist u dat?
Het komende woensdag 16 juni 20 jaar is geleden (2001) is dat Vlieland werd getroffen door noodweer. Er viel plaatslijk veel hagel, dit leverde een hageldek op van 5 cm dik. Er werden zelfs 2 toeristen afgevoerd vanwege onderkoelingsverschijnselen.

Weerspreuk
Niet te koel, niet te zwoel,
niet te nat en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!