Sible seit:”Dinsdag even warmer”

LEMMER – Na een weekend waarbij ik voor de zaterdag geen droog weer garantie kon afgeven had het achteraf wel gekund want het bleef gewoon droog. Dit was een gulle gift van moeder natuur. Ja, beste lezers en hoe gaat het nu verder? Toen ik zaterdagavond na mijn werkdag naar de weerkaarten ging kijken, wist ik niet wat ik zag. Ik ha myn brilglazen noch mar efkes extra poetst. Maar ook na het poetsen van mijn bril bleef ik hetzelfde weer plaatje zien.
Vooral het grote Amerikaanse weermodel (GFS) spande de kroon met extreem hoge temperaturen. Het is niet te hopen dat dit uitkomt want dan smelten de ijsjes in de vriezer nog. Op deze maandagochtend pik ik nog even de laatste weerkaarten mee en zie daar dat de extreme kantjes er gelukkig wat worden afgeschaafd. Ook het moment van evuelet tropische hitte wordt uitgesteld.

 

Wat voor spannende dingen kunnen we verwachten?
In deze nieuwe week krijgen we te maken mee nieuw hogedrukgebied. Het vormt zich maandag precies voor de kust van Nederland. Dinsdag wandelt het hoog door naar Duits grondgebied. Hierdoor verlaat de wind de noordwesthoek. De deur komt open te staan voor de instroom van warmere lucht. In het uiterste zuiden van ons land komt de tropische lucht van 30 graden al in de buurt. Woensdag verandert er toch weer iets. Er vormt zich alweer een nieuw hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Dat past nou precies in het karakter van deze zomer. Ik had het hier afgelopen vrijdag in mijn laatste weerbericht al over.

 

Woensdag t/m zaterdag gaat de wind bij ons weer terug naar het westen waardoor we grote verschillen krijgen tussen het koelere noorden en warmere zuiden van Nederland. Ondertussen wijst woensdagmiddag in het Franse Parijs de 35 graden aan.
In de nacht van donderdag op vrijdag wandelt een jonge telg van het moeder hoog boven Ierland ook weer door naar Duitsland, terwijl zich ten noordwesten van Portugal een lagedrukgebied vormt. Dit is zeer interessant want nu krijgt de warme zomerlucht meer kansen om op te rukken naar het noorden. De grote vraag is nog steeds wanneer en voor hoelang deze warme lucht ons gaat bereiken. Wellicht wordt dat op zondag 17 en maandag 18 juli.

 

Verwachting voor komende week

 

Maandag
Droog met een mix van wolken en regelmatig zon.
De wind is noordnoordwestelijk kracht 3.
22 graden.

 

Dinsdag (tijdelijk even warmer zonder noordwestenwind)
Droog maar wel met veel wolkenvelden en ook af en toe wat zon.
De matige wind is meest zuidwestelijk kracht 3-4.
25 graden. Dinsdagvond is het buitenzittersweer….
Rond 20.00 uur is het nog 23 graden.

 

Woensdag
Droog met een mix van wolken en zon.
De wind is weer west tot noordwest kracht 3-4.
21 graden.

 

Donderdag
Droog met af en toe zon.
De matige wind is weer westnoordwest kracht 3-4.
20 graden.

 

Vrijdag
Mix van zon en wolkenvelden.
Er is zelfs kans op een enkel licht buitje.
De wind is meest en komt uit west tot noordwest.
19 graden.

 

Weekendwarmte??
Hoe groot is nou die kans op tropisch weer waar ze het al dagenlang over hebben? Ik zie ook op zaterdag nog altijd die noordwestenwind (het ritme van deze zomer). Uit deze hoek komt geen grote zomerwarmte.
Zondag verandert er iets:  het hogedrukgebied ligt nu boven Duitsland waardoor we aan de warme kant van het hogedrukgebied komen te liggen. De wind draait dan naar het zuidwesten en de warme lucht kan aan een opmars beginnen.

 

Weekendverwachting

 Zaterdag

Droog met regelmatig zon.
De wind is matig uit westnoordwest kracht 3-4.
21 graden.

 

Zondag (zomers warm)
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is meest zuidzuidwest kracht 3-4.
26 graden.

 

Doorkijkje lange termijn
Volgende week maandag 18 juli zou het dan tropisch warm moeten worden met 35 graden in het zuiden van Nederland en 31 graden in Lemmer en omstreken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog de vraag want ten westen van Ierland trappelt een nieuw hogedrukgebied zich warm om zich met ons weer te gaan bemoeien. Mocht dat gebeuren dan krijgen we weer snel een west tot noordwestenwind (het ritme van deze zomer). Weet u nog?

 

Wist u dat?
Het in juli 1983, Augustus 2003, en juli 2019 extreem warm was.

 

Wist u dat?
Juli 2006 ook een zeer warme maand was. Er waren 8 dagen waarbij het tropisch warm weer was. 19 juli was destijds de warmste dag van de maand met maar liefst 33,2 graden.

 

Wist u dat?
Vandaag 22 jaar geleden op 11 juni 2006 de dag begon met pittige buien. Er viel in korte tijd 20 mm regen. Dit was overigens maar een van de weinige buien die maand.

 

Wist u dat?
Het vandaag 22 jaar geleden op 11 juli 2000 niet warmer werd dan 15 graden. Dat was veel te koud als je bedenkt dat het gemiddeld 22 graden hoort te zijn.

 

Weerspreuk
Als de ooievaars zindelijk zijn,
Blijft het weer nog dagenlang fijn.
 
Sible Waaijer