Sible seit:”af en toe zon en iets te koel”

LEMMER – Na een droge zaterdagochtend volgde zaterdagmiddag en begin van de avond de passage van een warmtefront met de beloofde regen, er viel 13 mm. Nadat het droog was geworden werd het zaterdagavond niet kouder maar warmer, we zaten plotsklaps in een tropische luchtsoort. Tja, en dan kwam die beloofde warme Moederdag.  Hoe zou dit gaan lopen want de hele week werden er al buien in onze omgeving berekend. Toen ik zondagochtend de lucht inspecteerde, merkte ik al gauw dat er iets niet deugde. Er zaten verklikkers aan de lucht, dit wees op onraad. Dat klopte ook wel want vanuit Spanje kwam er een speciaal ontworpen Moederdagstoring op de koffie. Het werd een zondag tussen hoop (zon) en vrees (buien). Uiteindelijk eindigde de middag met heerlijk terrasweer.

Hoe gaat dit nu verder de komende week? We staan op deze maandag onder invloed van een depressie die gisteren (zondag) net ten westen van Ierland lag. De depressie stuurt maandagochtend/begin van de middag een koufront over met een enkele bui. Op deze manier wordt de tropische lucht het land uit het geknikkerd. Na de passage van dit koufront koelt de temperatuur op 1500 meter hoogte weer af. Zondag was het op deze hoogte nog +12 graden, nu 24 uur later op maandag middag is het afgekoeld naar +5 graden.

Als je dan denkt dat dit de laatste storing van deze week heb je het mis, want dinsdag zien we bij onze oosterburen boven Duitsland een storing liggen. Deze duwt de zwakke wind meer naar de oosthoek. Wellicht zorgt dit weer voor wat nattigheid, de zomergrens met zomerse temperaturen ligt inmiddels boven het oosten van Duitsland en Tsjechië. Woensdag en donderdag gaat de wind van west naar oost en van zuid naar noord. Dit wordt veroorzaakt door allerlei buienstoringen die in onze regio bivakkeren. Vrijdag lijkt de wind weer eens naar de oude vertrouwde noordhoek te gaan. Uit deze hoek hoeven we geen 20 graden of meer te verwachten. Het wordt eind deze week dan ook eerder kouder dan warmer. Ik kan het op dit moment niet mooier maken maar we houden de moed erin beste lezers.

Samenvattend

Maandag (enkele bui, later meer zon)
Eerst veel wolken en kans op een enkele bui (ochtend/begin van de middag).
Later meer zon en droog.
Wind in de ochtend zuidzuidwest kracht 4-5.
In de middag langzaam afnemend en draaiend naar zuidwest, kracht 3-4.
Vanavond weinig wind.
Maximale temperatuur wordt in de ochtend gehaald met 17 graden.

Dinsdag (Rustig weer)
Veel bewolking met af en wat regen.
Wind is zwak tot matig meest uit oostelijke richtingen, kracht 2-3.
15 graden.

Woensdag (droog!)
Af en toe zon en een zo goed als droge dag.
De wind is meest westelijk, kracht 3-4.
14 graden.

Donderdag (Hemelvaartsdag)
Veel bewolking, meest droog, misschien later op de dag een bui.
Wind is zwak tot matig uit noordnoordoost kracht 2-3.
Met 15 graden is het iets te koel voor de tijd van het jaar.
Normaal hoort het in deze periode 16-17 graden te zijn.

Vrijdag
Mix van veel wolken en soms wat zon.
Kans op een enkele bui.
De wind wordt noordelijk, kracht 3-4.
Het wordt maximaal 15 graden. Tijdens het weekend wordt ons weer veelal bepaald door lagedrukgebieden. Verder valt op dat in heel Europa de temperaturen erg gematigd zijn. Dat is heel anders dan we de laatste jaren zijn gewend. We zien nog altijd een sterk (koudbloedig) hogedrukgebied boven Groenland en IJsland, het warmbloedig Azoren hogedrukgebied ligt ten westen van Spanje. Wij liggen tussen deze beide grootmachten in en zitten met een heel scala storingen opgescheept. De zomerse warmte komt niet verder dan het zuiden van Spanje. Maar wat niet is kan nog komen….

Zaterdag
Af en toe zon en droog weer.
De wind twijfelt tussen zuidwest en noordwest, kracht 3
14 graden.

Zondag
Afwisseling van zon en buien.
De wind wordt weer zuidelijk, kracht 3.
Iets te koel met 14 graden.

Wist u dat?
Het 11 jaar geleden (2010) in deze fase (1 t/m 9 mei) van 2010 nog koeler was dan dit jaar. De gemiddelde dag temperatuur was toen niet hoger dan 11,7 graden. Dit jaar (2021) is het dankzij de warme zondag van gisteren is 2021 iets minder koel met 12,9 graden. In 2006 was het juist erg warm in de periode van 1 t/m 9 mei met een gemiddelde dagtemperatuur van 22,4 graden.

Wist u dat? 
De 10e mei vorig jaar (2020) de dag begon met geweldig lekker weer. Bij een zwakke noordwestenwind kracht 2 liep de temperatuur snel op naar 20 graden. Later op de dag nam de noordwestenwind snel toe naar krachtig tot hard. De temperatuur daalde in korte tijd op van 20 naar 9 graden.

Wist u dat?
De komende zomer waarschijnlijk minder warm wordt dan de afgelopen jaren. De zomer lijkt iets aan de droge kant te worden.
We gaan het zien ik blijf dit natuurlijk volgen.

Weerspreuk

De beste windwijzer is de koe,
haar kont staat altijd naar de regen toe.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!