Sible seit: “Zondag even wat droger”

LEMMER – Afgelopen woensdagochtend 21 september kwam het in het Drentse Eelde tot de eerste nachtvorst. Op klomphoogte werd het -1,8 graden. In Lemmer bleef werd op klomphoogte +1,8 graden gemeten, op neushoogte (1,5 km hoogte) werd het +5 graden. De afgelopen dagen was het vooral woensdag en donderdag mooi weer, het was genieten geblazen. Je kunt wel merken dat de nachten ook kouder worden. Dit hoort ook gewoon bij de tijd van het jaar.

Hoe komt het nou met het weekendweer? Begin deze week was ik hier nog wat onzeker over weet u nog? Nou er is duidelijkheid beste lezers. Op deze vrijdag passeert er al een eerste front. Boven Londen en de Noordzee ligt er een strook met regen naar ons te lonken. De regen hoort bij een koufront: het gebied met de regen bereikt ons vrijdag al met enkele spetters. Vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag valt er meer regen. Het systeem neemt er de tijd voor, zodat we ook zaterdag overdag er nog mee zitten opgescheept.

Zondag zorgt een machtig hogedrukgebied op de oceaan bij ons voor een droge dag. Toch wordt aan de noordkant van het hogedrukgebied een depressie geboren hij ligt zondagmiddag nog ten oosten van IJsland.
Deze moeten we in de gaten houden.

Weekendverwachting

Vrijdag
Meer bewolking met af en toe wat nattigheid.
In de loop van vrijdagavond volgt er meer regen.
De wind is zuidzuidwest kracht 3.
17 graden.

Zaterdag
Veel wolken en regelmatig regen.
De wind wordt noordoostelijk kracht 3.
14 graden.

Zondag
Af en toe zon en meest droog.
De wind is noordnoordwestelijk kracht 2-3.
16 graden.

Herfstachtige week op komst
Na het weekend trekt de eerdergenoemde depressie van de Noorse Zee naar het westen van Scandinavië. Aan de andere kant ligt er op de oceaan nog een krachtig hogedrukgebied. Tussen beide systemen komen wij in een kille en buiige noordnoordwestelijke stroming terecht.

Later in de week wordt de stroming west tot zuidwest en probeert de temperatuur wat uit het dal te kruipen, daarbij blijft het wisselvallig. De conclusie is dat we de komende week toch vaak vele paraplumomenten krijgen waarbij de wind zo af en toe ook flink aantrekt. “Hjerst op e Lemmer”

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel wolken, nat en koud weer.
De wind is zuidzuidwest kracht 4-5.
Kil met maar 13 graden.

Dinsdag
Koud en opnieuw af en toe regen.
De wind is west tot noordwest kracht 4-5.
12 graden.

Wist u dat?
Het 19 jaar geleden (2003) op 23 september koud en buiig was. De temperatuur kwam niet hoger dan 12,8 graden.

Wist u dat?
Het in 2011 in deze fase van september prachtig weer was? De temperatuur lag veelal tussen de 22 en 25 graden. Het mooie weer duurde van 23 t/m 30 september.

Wist u dat?
Het 4 jaar geleden (2018) juist weer erg koud was voor de tijd van het jaar. Met 12 graden en regelmatig regen werd er niemand blij van.

Wist u dat?
In september de dagen korten met 1.50 minuut per dag.

Weerspreuk

Is ‘s avonds de spin laat ter been,
dan zal het regenen,
Ik wed het tien tegen één.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!