Sible seit: “Zondag een stuk koeler”

LEMMER – Na een week met mooi weer pakt het hogedrukgebied wat hier verantwoordelijk voor was haar koffers. Het systeem trekt via het midden van Duitsland en de Alpen naar de Balkan. Hiermee wordt op deze vrijdag de deur opgezet voor een vleug warme zomerlucht.
 
De warme lucht wordt meegenomen door een Spaanse storing die naar het westen van Frankrijk trekt. Hierdoor wordt het in grote delen van Nederland zomers of zelfs tropisch warm.
 
In Lemmer wordt het niet tropisch warm. Dit wordt voorkomen door een koufront wat net ten noorden van ons land ligt te wachten. Omdat er bij ons een noordwestenwind staat kan deze tropische lucht niet naar ons doorstoten. We krijgen dan ook grote temperatuurverschillen tussen het tropische zuidoosten en wat minder warme lucht in onze omgeving. Zaterdagmiddag om 17 uur is het op de wadden 16 graden en in Limburg 33 graden. Dat scheelt een jas.
 
Later op zaterdagavond ontwikkelt zich boven Frankrijk ook nog eens een buienstoring. Hierdoor neemt van zaterdagavond en zondag de kans op een regen of onweersbui toe.
 
Samenvattend
 
Vrijdag (zomers warm, maar niet zonovergoten)
Vooral eerst nog wolkenvelden.
In de loop van de middag meer zon.
Het blijft droog.
Wind zuidoostelijk, kracht 3-4.
25 graden.
 
Zaterdag
Droge dag met veel zon.
De wind is wat zoekende maar meest noordnoordwest, kracht 2.
Later in de middag wat toenemend naar noordwest kracht 3-4.
24 graden.
 
Zondag (stuk koeler)
Wolkenvelden en soms wat zon.
Kleine kans op een buitje.
Er staat een matige noorden wind, kracht 3-4.
17 graden.
 
Na het weekend ontstaat een er op de oceaan een enorme krachtpatser. Het is een uit de kluiten gegroeid hogedrukgebied. Het zorgt voor een sterke noordenwind richting de kust van Spanje en Portugal. Aan de andere kant bevindt zich net noorden van de Spaanse kust een depressie. Deze probeert nog weer wat warmte onze kant op de duwen. Als de depressie het Frans grondgebied binnen trekt, kan de wind  bij ons weer even oostelijk worden en daardoor wordt het dinsdag en woensdag weer wat warmer.
 
Verwachting begin volgende week (weinig regen)
 
Maandag
Zonnige momenten die worden afgewisseld door stapelwolken.
De wind is matig en komt uit noordnoordwest, kracht 3-4.
19 graden.
 
Dinsdag
Mix van wolken en zon.
De wind is oostelijk, kracht 3.
21 graden.
 
Doorkijkje lang termijn voor de komende zomermaanden
Ik denk dat we komende zomermaanden vaak gewoon Hollands zomer weer mogen verwachten. Dat wil zeggen dat we regelmatig mooie dagen met mooie zonnige perioden gaan krijgen. Omdat de wind vaak westelijk zal zijn komt er ook wel eens depressie met regen en wind voorbij. Zo af en toe is er even (niet lang) kans op hitte zoals dezer dagen. Wordt het een herhaling van vorig jaar? Het gevoel heb ik al enige maanden, wellicht heb ik het fout. Dit merken we de komende zomermaanden wel. Het is maar een gevoel.
 
Wist u dat?
Het in juni 1995 in deze fase gewoon koud was. Zo werd het niet warmer dan 12-13 graden.
 
Wist u dat?
Het 20 jaar geleden in de nacht van 17 op 18 juni om 12 uur in de nacht nog warm was met 23 graden.
 
Wist u dat?
Het vorig jaar op deze datum (17 juni) tropisch warm was met ruim 30 graden.
 
Wist u dat?
Het in juni overdag de laatste 30 jaar gemiddeld 19 graden was. We zitten in juni 2022 tot nu toe op een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden.
 
Friese spreuk
Wes een sinnestriel,
in oar hat er ferlet fan.
 
Sible Waaijer
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!