Sible seit: zeer koud en guur aprilweer

Paaszondag op het strand. Maandag viel er sneeuw.

LEMMER – Afgelopen nacht zijn we overspoeld door een zoete inval van arctische koude lucht uit het hoge noorden. Dit levert paasmaandag t/m woensdag 7 april diverse winterse buien op. Dit zal niet het enige zijn, want ook de noordwestenwind gaat een rol opeisen. Deze trekt soms aan tot krachtig. In zware buien wellicht uitschieters tot hard, kracht 7. Geen witte kerst, maar (op sommige plaatsen, waaronder ook in Lemmer al) even een witte Pasen. Dit weer wordt ons aangeboden door hogedrukgebied Peggy boven Groenland en depressie Ulli boven het noorden van Scandinavië. Zij zorgen in eendrachtige samenwerking voor dit zeer koude intermezzo.

Om u even een idee te geven wat er boven onze hoofden gaande is even het volgende; De temperatuur in de bovenlucht is op 1500 meter inmiddels gedaald naar -8 graden. Op 3 km hoogte is het nu -18 graden. Op 5 km hoogte vriest het zelfs meer dan -40 graden. Omdat deze extreem koude april lucht over het relatief warme Noordzeewater strijkt, ontstaat er een heel scala aan winterse buien. In de zwaarste buien komen er zware windstoten voor.

Samenvattend

Maandag
Een afwisseling van felle opklaringen met een zonnetje en mooie buienwolken.
Deze buien gaan ons regen, hagel en (natte) sneeuw brengen.
De gure noordwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, kracht 5-6.
In buien harde tot stormachtige uitschieters
Met 4 graden is het erg koud voor de tijd van het jaar.
Normaal hoort het nu een graad of 12 te zijn.

Dinsdag
Opnieuw een afwisseling van fotogenieke wolken en winters getinte buien.
De wind is noordwestelijk kracht 5 met uitschieters in kracht 6-7
Het wordt weer niet warmer dan een schamele 4 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag ontstaat er een ware sneeuwstoring.
Deze trekt in de nachtelijke uurtjes over ons land. De kans op een witte wereld in sommige delen van Nederland lijkt mij erg groot. In Lemmer is die kans iets kleiner, omdat wij wat dichterbij het ‘warme Noordzeewater’ liggen. De temperatuur blijft bij ons wat te hoog voor een sneeuwdek. We wachten af. We kunnen in ieder geval wel echt stellen dat we een bijzondere weersituatie meemaken. Zeker als je het vergelijkt met de aflopen jaren.

Woensdag
Cocktail van zon en enkele buien.
De kans op winterse neerslag neemt gedurende de dag af.
Er staat weer een vrij krachtige tot soms krachtige wind noordwestenwind, kracht 5-6.
Opnieuw fris met maar 6 graden. Vanaf donderdag gaan de scherpe kantjes van deze koude inval er wat af. De kans op winterse neerslag neemt af, maar wie denkt dat het meteen lekker warm april weer wordt heeft het mis. Donderdag en vrijdag wordt het wat droger met wat meer zon. Daarbij blijft het aan de frisse kant.

Donderdag
Af en toe zon en nog een enkele bui.
De wind draait bij naar westzuidwest, kracht 4.
Iets minder koud maar nog altijd fris met 8 graden.

Vrijdag
Af en toe zon, maar ook nog kans op een enkele bui.
Wind is west, later westnoordwest, kracht 4-5.
9 graden.

Tijdens het komend weekend zien we een depressie boven Frankrijk en een hogedrukgebied ten westen van Ierland. Tussen deze beide systemen wordt de wind wat meer zuidwestelijk. Op dit moment is het nog spannend hoe het gaat lopen. Gisteren leek het er nog op dat we een regenachtig weekend zouden krijgen. Op dit moment lijkt het erop dat de regen net ten zuiden van ons land zal blijven. Ik ga voor een redelijk weekend met een lach en een traan. Daarbij blijft het aan de frisse kant.

Wist u dat?
Het dat vorig jaar op deze datum (5 april) prachtig weer was bij een lekker zonnetje werd het ruim 19 graden. Een dag later op 6 april deed de natuur het nog een keer dunnetjes over met maar liefst ruim 21 graden. Hoe anders is dat nu?

Wist u dat?
Het op deze 2e paasdag kouder zal zijn dan de afgelopen kerstdagen.

Wist u dat?
Het 8 jaar geleden (2013) tijdens de eerste week van april elke nacht vroor. De gemiddelde temperatuur kwam in die eerste week toen uit op -2,2 graden. In 2011 was het een stuk warmer met gemiddeld 8,8 graden. Normaal is het in de nachten tijdens deze fase van april + 4 graden.

Tot slot
Vanaf maandag 12 april gaan de temperaturen langzaam wat omhoog naar de 12-14 graden. Met dit positievere nieuws wil ik vandaag maar afsluiten. Iedereen een fijne paasmaandag.

Weerspreuk

Aprilletje zoet,
geeft nog wel eens een witte hoed.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!