Sible seit: “Zaterdag meer wolken en buienkans”

LEMMER – Na een paar schitterende dagen konden we gisteren (donderdag) merken dat er iets niet pluis was. Vooral in zuidelijke richting kon je enkele onweerskoppen ontwaren. We werden eigenlijk van 2 kanten bedreigd door twee storingen. De de ene lag boven Denemarken en de ander boven België en Frankrijk. Toch gebeurde er op ‘e Lemmer niks. Het werd gewoon menu 1 zoals ik afgelopen maandag al had aangegeven. Mooi waar😎. Heel anders was het in het oosten en midden van Nederland: in Hardenberg stonden de weilanden blank, ten zuiden van Apeldoorn viel maar liefst 68 mm regen. (Daar hadden ze menu 2).

Het hogedrukgebied wat ons de afgelopen week het mooie weer leverde trekt weg in oostelijke richting. Daarom ziet een koufront kans om op te stomen richting onze omgeving. Het koufront hoort bij een klein lagedrukgebied boven Duitsland. Het wordt zaterdag dan wat onstabiel met meer wolken en kans op een regen of onweersbui. Na zaterdag komt er zondag weer een hogedrukgebied onze kant op. Vanuit de Azoren worden er weer rode uitlopen uitgerold tot over de Noordzee. De kans op een bui wordt dan weer kleiner en de zon gaat weer lekker schijnen. Om dat de wind noordwestelijk is, wordt het iets minder warm maar dan kunnen we wel hebben dacht ik zo. Het blijft aangenaam zomerweer met zo’n 20 graden.

Samenvattend

Vrijdag
Een afwisseling van wolken en mooie zonnige perioden, het blijft droog.
Wind is in de ochtend zwak noordwestelijk, kracht 2.
In de middag matig,kracht 2-3.
22 graden.

Zaterdag
Wat meer wolken die worden afgewisseld door een zonnetje.
Kans op een regen-, of onweersbui.
Wind is matig uit noordnoordwest, kracht 3-4
19 graden.

Zondag
In de loop van de dag steeds meer mooie zonnige perioden en droog.
Wind noordnoordwest, kracht 3-4.
19 graden.

Na het weekend

Zoals eerder aangegeven starten we met een nieuw hogedrukgebied op de Noordzee. Het hoog zorgt volgende week ook weer voor fijn zomerweer, niet te warm. De wind waait veelal uit het noorden. Eind van volgende week zo rond vrijdag/zaterdag lijkt het hogedrukgebied te gaan verhuizen. Volgens het meest betrouwbare model (ECMWF) komt er ook nog een uitloper boven Scandinavië te liggen waardoor de wind weer ruimt naar het noordoosten met meer luchtaanvoer van over land i.p.v. de koudere Noordzee. Temperaturen schommelen rond de 20. Volgend weekend iets warmer met 22 graden. Het grote Amerikaanse weermodel berekent het hogedrukgebied niet boven Scandinavië maar op de Oceaan ten westen van Portugal met een uitloper via Schotland naar onze omgeving. In dat geval hebben we ook veelal zon en droog weer, maar dan met een westenwind en ook ongeveer 22 graden.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Zonnige perioden en droog weer.
Wind is noordnoordwest, kracht 2-3.
20 graden.

Dinsdag
Zonnige momenten, ook enkele wolkenvelden.
Het blijft droog.
Wind is veranderlijk, waarschijnlijk meest noordnoordoost, kracht 3.
20 graden.

Wist u dat?
De afgelopen maand mei van 2021 de natste was van de afgelopen 30 jaar. Er viel 141 mm regen. Op de 2e plaats staat mei 2003 met 110 mm. De derde plaats is voor 2014 met 107 mm. De droogste was die van vorig jaar (2020) met 18 mm regen.

Wist u dat?
Het vandaag precies 9 jaar geleden (2012) koud was op 4 juni. Het werd niet warmer dan 13 graden. Vorig jaar (2020) werd het 16 graden. In 2003, 2011 en 2016 was het zomers warm met een heerlijke 27-28 graden.

Update superlange termijn

Tot en met dinsdag 15 juni blijf het aangenaam met veel zon en slechts een enkele bui. De temperaturen liggen vaak tussen de 20-24 graden. In de tweede helft van juni worden de bovenste etages van de atmosfeer wat kouder, waardoor het mogelijk iets wisselvalliger met iets vaker enkele buien.?? De weersetting is wat anders dan de afgelopen jaren. De hogedrukgebieden liggen vaak wat noordelijker. Hierdoor lijkt de echte tropisch hitte ons niet of moeilijker te bereiken. (Wat vaker noordwestenwind). We krijgen vaak temperaturen van 20-24 graden. Op momenten dat de hogedrukgebieden de teugels even laat vieren kan er een buiengebied (een schip met zure appelen passeren). De verwachting is dat de eerste helft van de zomer iets aan de droge kant gaat verlopen. Wellicht dat in de tweede of derde week van juli de zomer even wat meer gas gaat geven. Daarover volgende week vrijdag natuurlijk meer.

Weerspreuk

Is de 1e juni regenachtig,
Dan wordt de hele maand juni twijfelachtig.

P.S Dit geeft hoop want het weer was op 1 juni niet twijfelachtig, maar juist prachtig.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!