Sible seit: zaterdag en zondag redelijk weer

Toen het kon, hadden ze onder de Hoek hun eigen terras

LEMMER – Na een paar leuke dagen afgelopen week ging het gisteren (donderdag) helemaal los. Het leek wel een feestje wat uit de hand liep. Hoe dat kan terwijl ik af en toe een zonnetje voorspelde en enkele buien. Het werd een bui die de hele dag duurde. Er viel maar liefst 28 mm regen in ons mooie dorp. Ja, dat is nou typisch weer de depressie uit Frankrijk. Die was maandag wel berekend maar hij kwam de afgelopen dagen onderweg wat bekenden (andere kleine storingen) tegen. Uiteindelijk kwamen ze op het terras terecht zullen we maar zeggen. Tja en dan weet je het wel. (Veel consumptie in dit geval in de vorm van regen). De natuur had het water hard nodig want het is zoals eerder gemeld nog droger dan vorig jaar. De regenbrenger van donderdag is afgelopen nacht via Polen naar Rusland getrokken. Aan de andere kant zien we nog altijd een hogedrukgebied in de regio IJsland/Groenland. De gangmaker van de afgelopen te koude weken.

Toch gaat er de komende 2 weken wat veranderen. Krijgen we zon en warmte? Antwoord is nee, voorlopig (nog) niet. Vanuit het zuiden van Europa dringt er de komende tijd langzaam wat warmere lucht onze kant op. Door het opstomen van de warmere lucht en de koudere lucht in onze omgeving worden de depressies wat actiever (hebben we dus al wat kunnen merken). We krijgen dan vaker buien en af en toe een sterkere wind. Daarbij blijft relatief koel mei weer. Soms wordt aan de voorkant (in de voorkamer) van een depressie de wind even wat zuidelijk. En kan iets zachtere lucht ons af en toe even bereiken, maar dat is het dan ook wel. Wanneer zo’n depressie voorbij is en we in de achterkamer komen, draait de wind vaak tijdelijk terug naar het noordwesten.

De komende nattere periode is schijnbaar dus nodig om te koude lucht te verjagen. Wellicht verliest in de tweede helft van mei de kou haar scherpe kantjes. Zouden we dan begin juni echte zomerse warmte kunnen begroten?

Verwachting voor de komende dagen

Vrijdag (weinig wind)
Mix van veel wolken en een enkele knipoog van de zon.
Er is kans grote kans op enkele buitjes.
Wind is zwak tot matig uit westnoordwest kracht 1-3.
11 graden.

Zaterdag
Regelmatig zon en nog maar een enkele bui. (Zal niet veel zijn)
Er staat een matige westenwind 3.
11 graden.

Zondag
Af en toe zon en een droge dag.
Er staat een frisse noordwestelijke windkracht 4.
10 graden. Na het weekend liggen we maandag eerst nog onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied in de omgeving van het Franse Lyon. Toch moeten we onze ogen richten op een nieuwe depressie, deze ligt maandag ten westnoordwesten van Ierland. Hierdoor wordt de wind zuidwestelijk.

Dinsdag trekt de depressie de Noordzee over dat betekent een aantrekkende zuidwestenwind. Mogelijk enige tijd krachtig tot hard.En er valt ook weer enige tijd(veel) regen. Woensdag trekt de depressie weg richting Zweden, het blijft stevig doorwaaien uit westelijke richtingen. Naast zon blijft er ook kans op enkele buien. Donderdag volgt weer een nieuwe depressie. Volgend weekend lijken de temperaturen te gaan stijgen naar 15-17 graden. Of dit er echt van gaat komen kom ik maandag weer op terug.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel bewolking, slechts af en toe wat zon.
Er is kans op enkele buitjes.
De wind verlaat de noordwesthoek en wordt zuidwestelijk kracht 4.
11 graden.

Dinsdag (Herfstachtig)
Veel bewolking, er valt regelmatig regen.
De wind wordt vrij krachtig tot hard kracht 5-7.
Het blijft erg kil met 10 graden.

Wist u dat?
Het gisteren maar 8,7 graden werd, normaal is het in deze fase rond 15-16 graden. Dat is fansels fiersten te kâld

Wist u dat?
Het in april 2011 erg warm april weer was.
De gemiddelde temperatuur was toen in de laatste 10 dagen van april maar liefst 23,5 graden. We zitten nu op 11,6 graden.

Wist u dat?
Het vandaag precies 18 jaar geleden (2003) zomers warm was. Het werd toen 25,8 graden. We halen vandaag niet eens de helft.

Wist u dat?
Na het bekijken van de lange termijn weermodellen de verwachting is dat de komende zomermaanden van 2021 wat minder extreme hitte gaan geven dan de afgelopen jaren. Wellicht wordt de juni maand de beste zomermaand??

Weerspreuk
Als het weerbericht meldt:
Hier en daar regen.
Dan is het altijd hier.

Is het weerbericht
hier en daar een zonnetje.
Is het altijd daar.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!