Sible seit – Wykein mei in glimke en in trien

Dit weekend komt depressie “Bernd op de koffie”.
Een weekend met een lach en een traan

Woensdagavond, terwijl de Friese paarden op ons strand hun kunsten vertoonden, vond moeder natuur het nodig om ons te besprenkelen met de nodige regen, erg jammer…
Tussen woensdagavond 20.00 uur en donderdagavond 20.00 viel er maar liefst 22 m regen.

Vandaag (vrijdag) liggen we even onder de vleugels van een hogedrukgebied en dit zorgt voor af en toe voor zon. Met een beetje geluk blijft het tot aan de avond droog, want in de avond en nacht gaat het weer regenen.
Het hogedrukgebied laat zaterdag en zondag haar teugels weer vieren, waardoor depressie “Bernd” profiteert van de aangeboden ruimte. Hij vuurt een warmte- en koufront op ons af, gevolg stevige wind en af en toe regen of enkele buien.
Zondag en maandag zitten we nog wat met de naweeën van de depressie. Naast wat zon kan er nog altijd spontaan een bui vallen.

Vrijdag (overdag meest droog)
wolken, ook af en toe zon, in de nacht van vrijdag op zaterdag regen.
Wind zuidwest kracht 3-5.
21 graden.

Zaterdag (eerste dagdeel buiig)
Eerst buiig, in de loop van de middag ook wat zon en droger.
Wind zuidwestelijk kracht 4-5.
22 graden.

Zondag (nog buienkans)
Vooral in de ochtend nog een bui, in de middag meer zon en droger.
Wind zuidwestelijk kracht 4-5.
20 graden.

Gunstige ontwikkelingen voor Glemmer
Na het weekend komt er vanuit Frankrijk hulp, een hogedrukgebied duwt de depressies op de oceaan wat weg in noordelijke richting. Langzaam neemt het aantal buien af, met 20 graden is het gematigd warm.

Maandag
Meer zon en een enkele bui.
wind zuidwest kracht 4-5.
20 graden.

Dinsdag
Af en toe zon en droog.
Wind eerst zuidwest later noordwest 3.
19 graden.

Richting volgend weekend boekt de temperatuur waarschijnlijk wat winst  met 23 tot 24 graden en droog weer. Dat zou mooi zijn voor Glemmer. De nachten verlopen wel wat frisjes. Maandag kijken we verder hoe de hazen nu precies gaan lopen.

Weer historie maand augustus
We zijn nu halverwege de maand augustus en er is 55 mm regen in Lemmer gevallen, normaal valt er 70 mm, we liggen dus redelijk op koers.
Wie denkt dat het tegenwoordig vaak regent heeft het mis, want in 2004 viel er over de hele maand maar liefst 193 mm, dat was de natste augustus die in mijn boeken staat.
Een jaar later (2005) was het weer mis, in de 1 e week van augustus was het raak, er viel alleen al in de 1e week 58 mm regen, het eindtotaal kwam uit op 121 mm regen.
Ook augustus 2006 was het kletsnat met een maandtotaal van 136 mm. We hadden dus 3 jaar achter elkaar een bijzondere maand augustus.
Een droge uitschieter was 2003, toen viel er maar 9 mm regen. Het kan verkeren.

Weerspreuk
Is ‘s avonds de spin ter been,
‘t zal regenen, ‘k wed het tien om een.

Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!