Sible seit – Wiete Sint Maarten

Maandag de 11e is het niet droog met ‘Sint Maarten’

Afgelopen woensdag hadden we te maken met lage barometerstanden. Je denkt dan aan wind en regen. ‘Moeder natuur’ dacht daar anders over en trakteerde ons op een hele aardige dag. Er stond weinig wind en het zonnetje verblijde ons enige tijd.
Dat ene buitje dat rond het middaguur viel stelde niks voor. Woensdagavond was het enige tijd kraakhelder en vroor het licht op ‘klomphoogte’.
Gisteren (donderdag 7 november) was het in de middag een troosteloze boel.
Prachtig weer om een goed boek te lezen. Buiten was het kil en nat, er viel 5 mm regen.

Hoe gaat dit verder
Op deze vrijdag zien we 2 storingen. Boven Frankrijk ligt depressie ‘Carletto’ een ander filiaal van deze depressie ligt boven de Noordzee. Wonder boven wonder krijgen we in Lemmer een hele aardige dag voorgeschoteld.
Ten noordwesten van de waddeneilanden ligt wel een lijntje met buien op de loer, maar die komen niet veel dichterbij, mogelijk dat ze in het waddengebied nog wel wat water los laten.
Zaterdag trekt de Noordzee depressie langzaam richting Denemarken. Mogelijk valt in het staartje van de depressie nog een bui, maar dat is nog even afwachten.
Vanuit Ierland is er alweer een nieuwe depressie onderweg richting ons land. Gelukkig kiest de depressie zondag voor de afslag Londen richting Parijs.  Een regengebied weet ons daardoor niet te bereiken dus krijgen we een droge zondag, doordat de depressie ten zuiden van ons land langs trekt zoekt de wind tijdelijk de oosthoek op.

Verwachting
Vrijdag
(mooie dag)
Droog met zonnige perioden
Wind is matig uit zuidwest later meer zuidoost kracht 3
9 graden

Zaterdag (enkele bui)
Af en toe zon, in de middag en avond kans op een bui
Wind matig uit zuid zuidwesten kracht 3
9 graden

Zondag (droge dag)
Droog met af en toe zon
Wind zuidoost kracht 2-3
8 graden

Na het weekend starten we met een depressie boven Schotland, deze slingert maandagmiddag en -avond weer een regengebied over ons heen.
Dinsdag is het ook niet okselfris buiten de deur want de Schotland depressie blijft ons bestoken met nattigheid.
Vanaf woensdag 13 november veranderd er weinig in het weerbeeld. We houden een afwisseling van droge perioden met wat zon, afgewisseld door een bui. Het blijft het aan de frisse kant,met overdag temperaturen van rond de 8 graden,.
De winterkou die boven het noorden van Scandinavië ligt komt onze kant niet op. We krijgen de komende tijd hooguit een nacht met wat nachtvorst.

Maandag (wetterkâld)
Veel bewolking, met vooral in de loop van de dag toenemende kans op regen,
wind zuidelijk kracht 4
(water) koude dag, 7 graden

Dinsdag (af en toe regen)
Veel wolken
Wind zuidwestelijk kracht 3-4
7 graden

Weer historie vandaag 8 november
Vorig jaar (2018) was het net als vandaag een dag met veel zon, het werd 12 graden.
In 2016 was het in de nacht koud, het werd bijna -3 graden, overdag bleef het bewolkt en koud met 4 graden was het kachelweer.
Een jaar later in 2015 was het een heel stuk warmer met maar liefst 16 graden.
In 2001 vielen er vele zware buien het was erg guur. De eerste natte sneeuwvlokken werden in Lemmer gesignaleerd en in het oosten van ons land daalde de temperatuur in een paar uur tijd van 10 naar 2 graden. Dit werd veroorzaakt door een inval van koude lucht uit Groenland.
Wist u dat er in de eerste week van november van 2019 al 40 mm regen is gevallen, vorig jaar 2018 viel er in de hele maand november slechts 30 mm.
In november 1996 was het kletsnat met maar liefst 126 mm regen, na deze natte periode volgde er een koude decembermaand.

Weerspreuk
Een kring om de maan,
dat kan nog gaan,
maar een kring om de zon,
daar schreien vrouw en kinderen om.
♦ Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!