Sible seit: Weekend met zon en buien

De schapen worden overal ook weer ingezet om te maaien.

LEMMER – Wat een stunt van moeder natuur afgelopen dinsdag. Met stijgende verbazing heb ik vanaf mijn werkplek het weer gevolgd. In plaats van een regenachtige dinsdag bleef het droog tot het avond werd. Maar de bus met buien kwam met vertraging. Een daverende regenbui trok dinsdagavond over Lemmer en liet 19 mm regen achter. In Harlingen viel maar liefst 50 mm regen. Maar daarna kwam alles goed zowel woensdag als donderdag (Hemelvaartsdag) schotelde Moeder natuur ond o.a. heerlijke terrasmomenten voor Wat een gezellige drukte in Costa de Lemmer. Toen ik zat te genieten van het zonnetje en goed naar de lucht keek, zag ik een verschil tussen de noordelijke horizon en de zuidelijke horizon. Aan de noordkant van Lemmer was een mooie blauwe lucht zien met wat vriendelijke stapelwolkjes. Richting de polder in zuidelijke richting waren wel wat meer dreigende wolken te zien. De buien bereikten ons gelukkig niet. Eigenlijk was er de afgelopen 2 dagen meer zon dan eerder werd verwacht.

Op deze vrijdag liggen we tussen een hogedrukgebied boven de regio IJsland/Groenland en een kleine depressie boven het Zweedse Gotenburg. We hebben daardoor weer luchtaanvoer van kille lucht vanuit het hoge noorden. Zaterdag en ook zondag komen we onder invloed van een depressie ten westen van Ierland. De wind zoekt de zuidwesthoek weer op en de kans op buien neemt toe. We moeten de zonnige momenten tussen de buien door dan ook maar koesteren beste lezers.

Samenvattend

Vrijdag
Wolkenvelden en soms ook wat zon, het blijft droog weer.
Wind is noordwest, kracht 2-3.
14 graden.

Zaterdag
Af en toe zon met zeker enkele buien.
De wind is zuidwestelijk, meest kracht 3.
14 graden.

Zondag
Af en toe zon, maar ook weer enkele buien.
Wind is matig uit zuidwest , kracht 3-4.
14 graden.

Gebeurtenissen voor de 1e helft van volgende week en daarna…

Na het weekend trekt de Ierse depressie naar de Noordzee. Hier hoeven wij niet echt blij mee te zijn. Want dit zorgt voor een anti- zomerse sfeer, er vallen regelmatig buien bij gematigde temperaturen. Dit is niet het enige, want vanaf dinsdag steekt er een stevige westelijke wind op.

Samenvattend

Maandag
Naast af en toe een zonnetje vallen er ook een aantal buien.
Wind is zuidwestelijk, kracht 3-4.
Opnieuw een graad of 14.

Dinsdag
Af en toe zon met nog wel een bui.
Wind is west later meer noordwest kracht 4-5.
13 graden.

Ook richting het pinksterweekend blijft de temperatuur in de bovenste etages van de atmosfeer te koud. Het lijkt op dit moment dan ook zeer waarschijnlijk dat we met de pinksterdagen ook vrij koel meiweer mogen verwachten met enkele buien. Maar bedenk dan maar dat na elke bui de zon even doorbreekt.

Wist u dat?
Het vorig jaar tijdens de ijsheiligen van 11 tot mei 14 mei kouder was dan dit jaar. Het was toen gemiddeld 11,3 graden. Dit jaar (2021) zitten we op 17 graden.

Wist u dat? 
Het in 1998 zeer warm was tijdens ijsheiligen met een gemiddelde dag temperatuur van maar liefst 27,8 graden. In de 1e week van mei leek het nog niet op warmte met dagelijks een stevige wind en overdag maar 12-13 graden. Op 8 mei begonnen we aan een warme periode. De temperatuur liep op van 13 graden op 5 mei, naar 23 graden op 8 mei. De warmtepiek kende op 11 en 12 mei  een record, waarbij het 30-31 graden werd. Op 13 mei was er officieel sprake van een hittegolf. Dat zijn temperaturen die wij de komende tijd niet hoeven te verwachten. We kunnen er allicht van dromen…..

Weerspreuk
Het weer in mei mag dan soms wel somber lijken,
Toch komt de zomer soms al even om de hoek kijken.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!