Sible seit: “Weekend met weinig zon”

LEMMER  – Weerman Sible Waaijer had vandaag wat technische problemen met zijn computer. Het weerbericht is daarom wat verlaat. Mar better let as net…..

De afgelopen week werd ons weer bepaald door een hogedrukgebied wat zich uitstrekt van Ierland via ​België richting de Alpen. Wij liggen aan de noordzijde van dit hogedrukbolwerk in een zachte westelijke stroming. Vandaag(vrijdag) verandert er niks aan deze situatie, het centrum van het hogedrukgebied ligt boven Londen. Zaterdag kruipt de hogedrukreuskern even wat naar het oosten en komt boven het Tsjechische Praag te liggen. Door deze verschuiving wordt de wind even zuid tot zuidoost.

Zondag en maandag doemt er vanuit het noorden van Scandinavië een depressie op. Deze jaagt een nieuwe portie kou in de bovenkamer, maar voor de zoveelste keer deze winter komt die koudere lucht onze kant niet op. Door de oprukkende koude lucht neemt bij ons de westnoordwestenwind toe. Maar ja, met een noordwestenwind en dus invloed van de Noordzee krijgen wij Koning Winter niet op de koffie. De wind zal toch echt naar het oosten tot noordoosten moeten.

Weekend verwachting

Vrijdag
Een droge dag met een mix van veel wolken en weinig zon.
De wind is zwak tot matig en komt uit het west tot noordwesten, kracht 2-3.
7 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag kans op mist.

Zaterdag
Weer een droge meest bewolkte dag met soms wat zon.
De wind is zuidzuidoost, kracht 2-3.
7 graden.

Zondag
Opnieuw en dag met met veel wolken en soms wat zon.
In de middag misschien een licht buitje.
Er staat een matige westenwind, kracht 3-4.
7 graden.

Na het weekend wat vaker zon
Maandag en dinsdag stroomt erin de achterkamer van een depressie boven Finland een portie winterkou naar Rusland. Wij hoeven voor deze kou niet te vrezen. Het hogedrukgebied wat ons weer de afgelopen week ook bepaalde, zien we opnieuw opbloeien. Gevolg: weinig regen en geen winter, wel wat meer zon.

Maandag
Droog met af en toe een zonnetje.
De wind is noordwest, kracht 4-5.
8 graden.

Dinsdag
Droog met af en toe wat zon.
Een matige zuidwestenwind, kracht 4
7 graden.

Doorkijkje lange termijn (geen winter)

Tja, ik heb de afgelopen dagen zitten speuren naar lichtpuntjes voor de liefhebbers van sneeuw en ijs. Helaas zie ik voorlopig geen kansen voor Koning Winter. Sterker nog we komen deze maand niet op de ijzers te staan. We zitten opgescheept met een koppig hogedrukgebied wat op de verkeerde plaats ligt. Boven het oosten van Amerika ligt een lagedrukgebied met veel koude lucht. Aan de oostzijde van dit gebied ontstaat het hogedrukgebied waar wij nu mee te maken hebben.

Pas wanneer het hogedrukgebied meer naar het westen op de oceaan opschuift zou de koudere lucht boven het oosten van Europa bij ons een kans kunnen maken. Ik zie dit voorlopig niet gebeuren het ziet er voor de winter liefhebbers niet goed uit.

Wist u dat?
Dat het op 14 januari 1987 zeer koud koud was. Na een nacht met strenge vorst ruim -15 graden scheen de zon overdag veelvuldig. Ondanks de zon werd het overdag niet warmer dan -10 graden. Dit kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen.

Wist u dat?
Er op 14 januari 2016 in de avonduren 4 cm sneeuw viel. 10 dagen later was het zeer zacht met bijna 13 graden.

Wist u dat?
Dat we 2 jaar geleden(2019) een soort van tropische nacht hadden. Het werd in de nacht van 14 op 15 januari (hartje winter)niet kouder werd dan +11 graden.

Weerspreuk
Als in januari de vorst niet komen wil,
verschijnt hij stellig in april.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!