Sible seit: “weekend aangenaam meiweer”

LEMMER – Zo vlak voor het weekend liggen we aan de noordkant van een hogedrukgebied wat boven Frankrijk ligt. Ondertussen ligt in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen een lagedrukgebied. Deze beide weersystemen zorgen vrijdag voor een stevige wind. Maar we hebben vrijdag ook geluk: er trekt een gebied met regen trekt via de Noordzee naar Denemarken. Wij hebben dankzij het lagedrukgebied vooral het eerste deel van de dag wel eens last van wolkenvelden. Later op vrijdag nadert een nieuw hogedrukgebied de westkust van Frankrijk

Zaterdag sluipt het hogedrukgebied langzaam richting Lemmer: hierdoor wordt de wind minder sterk en krijgt de zon alle speelruimte. Een dag later op zondag wordt het hogedruksysteem verscheept en strekt zijn tentakels uit van Duitsland tot over de Noorse Zee. Op de oceaan zien we een depressie likkebaardend toekijken. De depressie probeert het hogedrukgebied wat weg te duwen. Hierdoor wordt de wind zuidoostelijk en valt er plotsklaps warme lucht ons luchtruim binnen. Hoe mooi is dat.

Weekendverwachting

Vrijdag (winderig)

Droge dag met regelmatig zon. De wind is zuidwestelijk kracht 4-5. Het wordt maximaal 16 graden.

Zaterdag

Droog met veel zon. De matig wind komt uit het westen kracht 3. De wind is zuidwestelijk later meer noordwest kracht 2-3. 20 graden.

Zondag

Droog met regelmatig zon. Er staat een matige oostenwind kracht 3-4. 23 graden. Na het weekend starten we maandag en dinsdag met grote verschillen in weerland. Wat bart der? (Wat is er aan de hand?). Het grote Europese weermodel komt met een actieve buien storing op de proppen. Deze ontstaat op de grens ontstaat van warme en minder warme lucht. Dit zou enkele regen en onweersbuien kunnen  opleveren. Het grote Amerikaanse weermodel berekend de depressie op een iets andere plaats. In hun berekening heeft een hogedrukreus boven Scandinavië meer invloed. Gevolg is dan minder buien en een totaal andere weerrichting. We zullen het komend weekend moeten afwachten hoe de weerfilm zich verder gaat ontwikkelen.

Maandag (kans op een regen of onweersbui)

Af en toe zon maar ook kans op een regen of onweersbui.

Windverwachting

De wind is eerst oostzuidoostelijk kracht 2-3. In de middag staat een matige westzuidwestenwind kracht 4. Er bestaat ook nog een kans dat we de hele dag een matige oostenwind krijgen. 20 graden.

Dinsdag

Droog met af en toe zon. Windverwachting: Wind is westelijk kracht 3-4. 18 graden.

Doorkijkje lange termijn

De laatste dagen sleutelen de weergoden aan een mogelijk verandering op langere termijn. Het weer is de komende week heel behoorlijk met regelmatig zon en normale tot iets boven normale temperaturen. Vooral maandag en donderdag is er kans op een regen of onweersbui. Vanaf het volgend weekend 21-22 mei zou het wel eens wat wisselvalliger kunnen worden met kans op enkele buien. De natuur is nog wat zoekende hoe het in die periode verder moet. Enige dagen geleden waren er vele warme opties maar de afgelopen dagen komen er twijfels. Er worden steeds vaker koude putjes in onze omgeving verwacht. Wat wordt het?

Wist u dat?

Mei 2021 kletsnat was. Er viel maar liefst 141 mm regen. Ook mei 2003,2009 en 2014 verliepen kleddernat.

Wist u dat?

Mei 2020 juist kurkdroog verliepen er viel slechts 17,5 mm regen. Mei 2008 was nog net iets droger met 16 mm.

Wist u dat?

Dit jaar in de maand mei nog maar 1,2mm regen opgevangen Er normaal in de maand mei 60 mm regen valt.

Wist u dat?

Er sinds het jaar 2000 12 jaren te nat waren.

Weerspreuk

Vrijdagsweer is zondagsweer,

maar zaterdags na de noen, (middaguur)

Weet men nog niet wat het weer zondags zal doen.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!