Sible seit – We krije twa depresjes

Zaterdag ‘uitwaai’ dag en zondag, een dag voor een goed boek…

Dit weekend krijgen we twee depressies ‘op de koffie’. De eerste is ‘Thomas’, deze laat vrijdagochtend  een warmtefront passeren en later op op de dag trekt er een koufront over.
Zaterdag zorgt depressie ‘Thomas’ voor veel wind maar ook zijn er wat zonnige momenten. Met een beetje geluk blijft de meeste regen net ten noorden van ons land liggen, we moeten maar even duimen.
Zaterdagavond ontwikkelt zich een randstoring die bij een nieuwe depressie hoort. Dit lijkt een actief exemplaar te worden en gaat zondag voor een grijze en natte dag zorgen.
Zondag hoeven we de gordijnen niet open te doen. Dankzij een nieuwe depressie ‘Uwe’ is het grijs en blijft het grijs. Mogelijk “jaagt hij de wind ook nog in de gordijnen”, maar dat is nog niet helemaal zeker. Het is een kwestie van niet teveel naar buiten kijken.
Vrijdag
Veel bewolking, af en toe regen, vooral vrijdagavond volgt er meer.
Stevige wind, zuidelijk kracht 5-6, later uitschieters naar 7.
Overdag 9 graden
Nacht 8 graden

Zaterdag
Zonnige perioden, veel wind, kans op een enkele bui. In de nacht van zaterdag op zondag  regen.
Er staat een sterke wind uit het zuidwesten 6-7, in de middag af en toe stormachtig kracht 8.
Overdag 10 graden
Nacht 7 graden

Zondag
Veel bewolking, af en toe regen.
Matige tot krachtige wind zuidwest 4-6, later op dag draait de wind naar westelijke richtingen.
Overdag 8 graden
Nacht 4 graden

Maandag ligt ‘Uwe’ boven Scandinavië, we komen dan in de achterkamer van deze depressie te liggen. Er stroomt dan vooral op grote hoogte een portie kou uit in de bovenkamer op (5 km hoogte), deze verkoudheid zou wel eens kunnen leiden tot enkele gure buien.

Maandag
Af en toe zon, nog kans op een enkele bui, er staat een frisse noordwestenwind kracht 5. Overdag 6 en in de nacht 3 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, droog, wind is westelijk kracht 3-4. Overdag 6 en in de nacht 2 graden
Na dinsdag zijn de verwachtingen dat een groot hogedrukgebied ons zeker t/m zondag 17 februari blij gaat maken met zonnige perioden en droog weer.
De nachten worden kouder met kans op lichte vorst.
Mogelijk dat tegen het volgend weekend er een meer een oostelijke stroming op gang komt. Maar de schaatsliefhebbers hoeven ook dan niet zenuwachtig te worden want het februari zonnetje krijgt al meer macht. Om ons nog op het ijs te krijgen is transportkou nodig (zoals vorig jaar) en dat zie ik nu niet gebeuren…..

Terugblik
In de eerste 7 dagen van deze maand is er 16 mm regen gevallen, de gemiddelde dag/nacht temperatuur lag op 3,1 (dit is vrij normaal).
Heel anders was dat in februari 2002 toen was het veel te warm met een maandgemiddelde van maar liefst 6,4 graden. De grote klapper was 2-2-2002 (trouwdag Maxima en Willem). Het was super mooi weer, maar liefst 15 graden. Een dag later op 3 februari was het minder zonnig, maar met 11 graden nog zeer zacht.
Toch verliep de maand zeer nat, er viel maar liefst 126 mm regen. Na de vroege februari warmte verliep de 2e helft van de maand kletsnat.

Weerspreuk
Staat de gans op op één poot, de kans op een stortbui is dan groot.
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!