Sible seit: vanaf zaterdag oostenwind

LEMMER – De afgelopen week ving ik in de nacht van dinsdag op woensdag 17 mm regen op. Voor de rest was het vooral afgelopen dinsdag prachtig weer. Conclusie het was helemaal geen slechte weerweek. Hoe gaat het nou verder?

Dit weekend zien we op het weertoneel de volgende spelers: We zien 2 depressies, de ene ligt voor de westkust van Frankrijk en de andere boven het oosten van Europa. Verder zien we ook 2 hogedrukgebieden. Het ene ligt boven de regio Rusland/ Scandinavië. Het andere ligt boven de oceaan westelijk van de Azoren. Nou is het zo dat de depressie boven het oosten van Europa en de sterker wordende hogedrukreus boven Rusland/Scandinavië gaan samenwerken en de wind langzaam naar de oosthoek duwen. Door deze samenwerking krijgen we een droog weekend met regelmatig zon.

Samenvattend

Vrijdag
Af en toe zon, ook kans op een enkel buitje.
Wind is zuidwest tot west ,kracht 2-3.
In de avonduren wordt de wind meer noordelijk.
18 graden.

Zaterdag
Mooie droge dag met zonnige perioden.
Zwakke tot matige oostenwind, kracht 2-3.
19 graden.

Zondag
Af en toe zon en een lekkere droge dag.
Een matige oostenwind, kracht 3-4.
17 graden.

Na het weekend blijft de kans op regen in eerste instantie klein. Verder is er grote onzekerheid over de windrichting en daarbij behorende temperaturen. Waarom? De eerdergenoemde depressie boven Frankrijk en het hogedrukgebied westelijk van de Azoren gaan ook samenwerken. Gevolg een zuidelijke stroming waarbij warmere lucht in beweging komt. Wij komen op de grens te liggen. Het wordt een kwestie van: wordt de wind oostelijk of meer zuidelijk?

Er komt duidelijk een tweedeling waarbij koudere lucht naar het zuiden wil en warmere naar het noorden. Ik verwacht dat wij maandag en dinsdag meest een oostenwind gaan krijgen met langzaam wat frisser weer. Woensdag draait de wind geleidelijk naar het zuidwesten. Deze winddraaiing heeft te maken met de ontwikkeling van een actieve depressie in het zeegebied tussen Groenland en Noorwegen.

Vanaf volgende vrijdag guur!!!
Deze depressie heeft de ambitie om uit te groeien tot een stormdepressie. Het systeem is namelijk gevuld met koude lucht. Het zou zomaar guur weer kunnen opleveren met aanmerkelijk lagere temperaturen. Hoe dit gaat aflopen komende vrijdag is afwachten. Maar het is even iets om in de gaten te houden. Maandag meer hierover.

Verwachting  eerste helft van volgende week

Maandag
Af en toe zon, droog.
Matige oostenwind, kracht 3-4.
17 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, droog en fris.
Matige oostenwind, kracht 4-5.
16 graden.

Woensdag
Droog met meer wolkenvelden en soms wat zon.
Wind is eerst zuidoostelijk later meer zuidwestelijk, kracht 3-4.
18 graden

Doorkijkje in de verre toekomst

Tot slot het vrijdagse doorkijkje in de verre toekomst.  Beste lezers bij het zien van sommige berekeningen op de hele lange termijn bekruipt mij het gevoel dat we een boeiend herfst/winter seizoen gaan krijgen.

Waarom? Sinds begin 2021 nemen de belangrijkste hoofdrolspelers op het weertoneel een hele andere positie op de weerkaarten in dan we de afgelopen jaren zijn gewend. We zien veel meer hogedrukgebieden in het noorden en oosten van Europa. Hierdoor moeten de depressies vaak een zuidelijke koers nemen. Mochten deze ontwikkelingen zich de komende maanden daadwerkelijk door zetten dan is de kans op echte winterkou met regelmatig gevechten tussen koudere en warmere lucht met ook regelmatig sneeuw de komende winter mogelijk. En groter dan de afgelopen jaren. Of dit te maken heeft met de wat afzwakkende golfstroom, zonnevlekken en magnetische velden? Wie zal het zeggen. De komende tijd maar eens kijken welke kant het uitgaat,er is niks zo veranderlijk dan het weer.

Wist u dat?
We vorig jaar (2020) in september 2 zomerse dagen hebben gehad. Dit jaar (2021) staat de teller op 3. In september 1999 hadden we zelfs nog 6 zomerse dagen. We spreken van een zomerse dag wanneer de temperatuur tussen de 25 en 29 graden ligt.

Wist u dat?
Dat de septembernachten dit jaar een stuk warmer verlopen dan vorig jaar. Vorig jaar (2020) hadden we t/m halverwege september een nachtgemiddelde van 10,9 graden. Dit jaar (2021) is het tot nu gemiddelde in de nachtelijke uurtjes 13,3 graden.

Wist u dat?
We in september 2020 een gemiddelde dagtemperatuur hadden van 19,5 graden. We zitten nu op een gemiddelde van 21,5 graad. September 2021 doet het dus tot nu toe niet zo slecht.

Weerspreuk

Kraait de haan in de nacht,
dan wordt er binnen 2 dagen regen verwacht.

Sible Waaijer

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!