Sible seit: Tot en met vrijdag weinig regen”

LEMMER – De afgelopen dagen hebben we kennis kunnen maken met de herfst. Hoe is dat bevallen beste lezers? Ik moest erg wennen aan de vele paraplumomenten, maar goed de regen waar we lang op hebben gewacht is voor de natuur hartstikke welkom. Zondag klonterden alle buien samen tot 1 groot regengebied:  de zondag viel helemaal in het water. Sinds het laatst verstuurde weerbericht van afgelopen vrijdag is er in Lemmer 32 mm regen gevallen. De laatste dagen is er weinig opwarming, want het is gewoon koud buiten de deur, gelukkig maar dat dat ook nog kan. Vorige week woensdag lag het nul graden niveau nog op 3500 meter. De afgelopen lag hij nog op 1800 meter hoogte. Deze afkoeling in de bovenlucht was dan ook de gangmaker van alle buien die we hebben ‘geconsumeerd’. Bliuwt dit no sa? Antwoord is nee. Krije wy dan septemberwarmte? Antwoord is ook nee. Wat krije wy dan wol? We krijgen vrij normaal septemberweer.

Op deze maandag zien we de koudeput in de bovenkamer zich geleidelijk wat verplaatsen richting Rusland. Hierdoor komt er ruimte voor een hogedrukgebied wat zich boven het zuiden van Engeland en Ierland bevindt. Woensdag gaat de bovenlucht wat opwarmen: het nul graden niveau stijgt van 1800 meter nu naar 2400 meter op woensdagmiddag. Het hogedrukgebied wandelt langzaam door naar Duitsland waardoor de wind draait naar het zuiden. Komende vrijdag verliest het hoog boven Duitsland de invloed op ons weer.

Een kleinschalige storing probeert ons te bereiken, maar deze wordt weer op de hielen gezeten door een knots van een hogedrukgebied wat zich ontwikkelt op de oceaan. De grote vraag is nu hoe lang en hoeveel invloed de storing krijgt vanaf komende vrijdag?

Verwachting

Maandag

Dag met mooie zonnige perioden.

Er is nog een kleine kans op een enkel buitje.

De frisse wind is noordwestelijk kracht 4.

16 graden.

Dinsdag

Droog met veel wolkenvelden en soms wat zon.

Wind is noordwestelijk kracht 3-4.

15 graden.

Woensdag (het wordt wat minder koud)

Droog maar wel veel wolken.

De wind is gedraaid naar het zuiden kracht 2.

17 graden.

Donderdag

Droog met af en toe zon.

De wind is zuidzuidwest kracht 3.

Zachter met 18 graden als maximum.

Vrijdag

Droog maar wel veel wolkenvelden.

De wind is matig en komt uit het zuidoosten tot zuiden kracht 2-3.

17 graden.

Tijdens het komende weekend

Probeert het grote hogedrukgebied op de oceaan een storing buiten onze deur te houden. Er zijn 2 bedreigingen: de ene ligt boven Frankrijk, de andere storing is afkomstig uit het noordwesten. Op dit moment is het nog onzeker wat het gaat worden. We moeten het maar even afwachten. Zaterdag hebben we 2 scenario’s

Scenario 1

In de ochtend bewolkt en wat regen. In de middag en avond droger en nog wat zon. De wind is noordoostelijk kracht 3. 16 graden.

Scenario 2

Droog met af en toe zon. De zwakke wind is oostelijk later meer noordelijk kracht 2-3. 19 graden.

Zondag

Droog met een mix van wolken en zon. De wind is noordnoordoost kracht 2-3. 17 graden.

Begin volgende week

Vanaf volgende week maandag 26 september krijgen we waarschijnlijk bezoek van een waterbrenger met opnieuw lagere temperaturen….

Wist u dat?

Gisteren(zondag) 18 september erg koud was voor de tijd van het jaar. Het werd niet warmer dan 13 graden. Dit in tegenstelling tot de 25 graden van 18 september 2016.

Wist u dat?

Het in september 2006 in de periode 10 t/m 20 september een stuk warmer was dan nu. In die fase was het overdag gemiddeld 24,3 graden. We zitten nu op een gemiddelde van 18,5 graad.

Wist u dat?

Het op 19-20-21 september in 2003 prachtig weer was met 23 graden. Op 23 september trok er een koufront over en was het 10 graden kouder met maar 13 graden op 23 september.

Weerspreuk

Is de R in de maand,

Dan is het weer niet altijd meegaand.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!