Sible seit – Sneon en snein krêftige wyn

Wat waren we een bofkonten op woensdag 8 januari

Waarom?

Er viel overdag geen regen. Doordat de wind in de loop van de dag steeds zwakker werd voelde het tijdens een paar flirt momenten van de zon gewoon voorjaarsachtig aan. Het werd 10,6 graden (ruim 5 graden te warm).
Gisteren (donderdag) was het triest en erg zacht met 11,6 graden, er viel 5 mm regen.

Dit weekend starten we met droog weer en dat hebben we te danken aan hogedrukgebied ‘Christian’. Op de oceaan ten noordwesten wordt in rap tempo een depressie geboren. Door deze geboorte worden luchtdrukverschillen groter en staat er zowel zaterdag als zondag een vrij krachtige wind.

Zondag 12 januari tijdens de 1e Lemster wandeling (rondje Lemmer) kan ik geen droog weer garantie geven. Een regenjas is zeker een optie.  Naast droge momenten passeren regelmatig enkele buien de revue.

Weekend verwachting
Vrijdag

In de ochtend kans op een Noordzee buitje. Verder af en toe zon en droog.
Wind west noordwest kracht 3-4, later op de dag minder wind.
8 graden

Zaterdag
Droog, mix van wolken en zon
Wind zuid zuidwest kracht 4-5
6 graden

Zondag
Veel bewolking, weinig zon en enkele buien
Wind matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten 4-5
8 graden

Na het weekend worden depressies wat brutaler met regelmatig enkele buien. Vooral op dinsdag en woensdag staat er soms een krachtige zuidwester. Het blijft te zacht met overdag veelal 9 graden.
Mogelijk dat eind volgende week een nieuw hogedrukgebied zich gaat nestelen in onze omgeving. Gevolg minder wind, meer zon met slechts af en toe een bui.
Rond woensdag 21 januari lijken de temperaturen wat dichterbij bij de normale norm te komen, de kans op nachtvorst wordt dan iets groter maar van winterweer is ook dan geen sprake.
Maar ja je moet toch ergens beginnen….

Verhalen uit de oude doos
Vandaag duiken we even in de geschiedenis van 10 januari.
In het jaar 2003 gaf de thermometer in Lemmer in alle vroegte -7,8 graden aan. Er volgde een dag met prachtig zonnig winterweer. Ondanks de zon werd het overdag niet warmer dan -1,4 graden. Twee dagen later viel dooi weer in.
10 januari 2005 was het heel anders. Het was een dag met lekker zacht voorjaarsweer. Het zonnetje scheen heerlijk en tilde de temperatuur op naar 11,6 graden. In de avond viel er regen en in de nacht die daarop volgde werd het niet kouder dan 7,2 graden.
(2 maanden later op 2 maart 2005 volgde een dik pak sneeuw met nog strenge vorst)
Nog gekker was het in 2007, het werd toen maar liefst 12,6 graden (tegen normaal 5 graden).
2009 bracht juist weer winters weer, na een nacht met matige vorst (-7,7) werd het overdag niet warmer dan -1,2 graden (zoiets noemen we een ijsdag).
Vorig jaar (2019) scheen de zon ruin 3 uren, bleef het droog en werd het ruim 6 graden.

Weerspreuk
Heeft januari kou en droge dagen,

dan zal in februari de winter u plagen.
♦ Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!