Sible seit – Sinne bringt us treast

Vele uren zon in ‘donkere tijden’
Dankzij hogedrukgebied ‘Jurgen’ is de zon deze week in volle glorie te bewonderen.

Jurgen lag zaterdag nog boven het zuiden van Noorwegen en inmiddels is hij doorgereisd naar Sint Petersburg.
Vanuit hier regisseert hij ons weer en zorgt bij ons voor de aanvoer van schone en heldere lucht. De komende 4 nachten verlopen vorstig. De huidige setting hadden we 2 maanden geleden moeten hebben, dan hadden de schaatsliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Komt voor hen als mosterd na de maaltijd.

Samenvattend betekend dat het volgende voor de komende dagen.
Maandag
Veel zon en droog weer
Wind zuidoostelijk kracht 3-4 (5)
8 graden
Nacht maandag op dinsdag -2 graden

Dinsdag
Veel zon en droog weer
Wind zuidoostelijk kracht 3-4 (5)
9 graden
Nacht dinsdag op woensdag -2 graden

Woensdag
Veel zon en droog weer
Wind oost zuidoost kracht 3-4
9 graden
Nacht woensdag op donderdag -2 graden

Donderdag
Veel zon en droog weer
Wind oostelijk kracht 3-4
9 graden
Nacht donderdag op vrijdag nog koud met temperturen rond het vriespunt.

Vrijdag gaat er wat veranderen op het weer toneel.
Hogedrukgebied ‘Jurgen’ wordt wat minder krachtig en schuift weg in oostelijke richtingen. We zien een lagedrukgebied in onze omgeving opdoemen, daardoor komen er wat meer wolken aan de horizon. Een pluspunt is dan wel dat de kans op nachtvorst een stuk kleiner wordt.
Inmiddels is de natuur dan alweer bezig met de opbouw van een nieuw hogedrukgebied boven de oceaan. Het lagedrukgebied komt als het ware klem te zitten tussen het oude en nieuwe hogedrukgebied. Het komend weekend 28-29 maart zou dit tot een enkele bui kunnen leiden.

Vrijdag Zonnige perioden, ook enkele wolkenvelden. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoost kracht 2-3. Het is met 11 graden iets zachter.
Zaterdag en zondag zijn er naast zonnige perioden ook zeker wolkenvelden. Er is kans op een enkele bui. De wind komt meest uit noordelijke richtingen en met 8 tot 9 graden zijn de temperaturen iets aan de magere kant.

Na het volgend weekend probeert het nieuwe hogedrukgebied op de oceaan zich weer uit te  breiden naar Noorwegen. Mocht dit gaan lukken dan moet de depressie langzaam de aftocht blazen richting Frankrijk en krijgen we vanaf woensdag 1 april weer een oostelijke wind.

Weer historie
In 2003 was het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur erg groot. In de nacht was het koud met bijna -3 graden. Overdag werd het bij veel zon en weinig wind bijna 17 graden.
Vandaag 8 jaar geleden (2012) was het ook prachtig weer. Met 17,7 graden was het heerlijk buiten de deur. Deze mooi weer periode duurde van 20 maart t/m 28 maart.
Een jaar later in 2013 was het op 23 maart zeer koud er stond een snijdende oosten wind. Het werd overdag niet warmer dan 0,9 graden. Wat ook bijzonder was dat het in 2013 in de periode van 19 t/m 31 maart elke nacht vroor.
Vorig jaar (2019) was het op 23 maart rustig en droog met af en toe een zonnetje het werd bijna 11 graden.

Weerspreuk
Het is pas koud,
als de boeren ijs melken.
Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!