Sible seit – Protte wyn op snein

Zacht weekend met af en toe regen en vooral zondag veel wind

De komende dagen verliest hogedrukgebied ” Angela” langzaam de macht op ons weer en zakt weg richting de Azoren. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor de invloed van een nieuwe depressie “Donald”. Deze depressie trekt via het koude noorden van Europa naar Rusland en levert hier een verse portie sneeuw en kou af. Bij ons (nog) niks van dat alles, wij worden zaterdag en zondag op zacht, af en toe nat en winderig weer getrakteerd,
Voorlopig blijft de kou nog op afstand.

Vrijdag
Veel bewolking, af en toe wat lichte regen.
Wind west tot noordwest 4-5
Dag temp. 8 graden
Nacht temp. 7 graden

Zaterdag
Veel bewolking met kans op een knipoog van de zon. Ook is er kans op af en toe regen, meeste regen in de middag en avond.
Wind west tot noordwest 5-6 (middag iets toenemend).
Dag temp. 8 graden
Nacht temp. 7 graden

Zondag
Donkere dag veel wolken, af en toe regen.
Wind west 5-6, in de middag en avond nog wat sterkere uitschieters.
Dag temp. 9 graden
Nacht temp. 5 graden

Maandag en dinsdag
probeert “Angela” het oude hogedrukgebied weet u nog, het “weer toneel ” even wat op te fleuren, waarbij de zon iets meer speelruimte krijgt en de regenkansen even wat kleiner worden.

Maandag
Af en toe zon, droog
Vrij sterke noordwestenwind 4-5
Dag temp. 6 graden
Nacht temp.4 graden

Dinsdag
Veel bewolking, overdag meest droog
Wind zuidwest 4-5
Dag temp. 8 graden
Nacht temp. 6 graden

In de periode van woensdag 17 t/m zondag 20 januari krijgen depressies het voor het zeggen. Het ziet er naar uit dat er op 5 km hoogte langzaam koudere lucht onze kant op komt en dit zal de vorming van depressies alleen maar stimuleren. Gure tijden met winterse buien.

“Vuil winterweer” opkomst?
Ja en dan kijk ik toch ook maar eens even naar de opwarming op grote hoogte, weet u het nog? Hierover heb ik sinds december al een paar keer geschreven.
Gaat dit nog gevolgen hebben voor ons weer de komende weken?
Door de opwarming op 10 km hoogte boven de poolgebieden is er een reële kans dat de stromingen plotsklaps gaan veranderen.

Koning Winter wordt ook in ons gebied wakker!
Tsja en eerlijk is eerlijk als ik zo naar de super lange termijnkaarten kijk, dan lijkt Koning Winter in beweging te komen. In de 2 e helft van januari worden de bovenluchten steeds kouder. Wanneer in deze koude lucht begin februari zich een winters hogedrukgebied gaat ontwikkelen dan kan het voor winterliefhebbers toch nog leuk worden. Ik zit in ieder geval op het puntje van mijn stoel.
‘t Wordt op langere termijn echt spannend……

Extremen in Europa
Woensdagavond werd het in het altijd koude Dalatangi (IJsland), maar liefst ruim 18 graden. Ongelofelijk. Dit kwam door een krachtige föhnwind, veroorzaakt door een diepe orkaandepressie die op Spitsbergen voor een orkaan heeft gezorgd.
En natuurlijk kunnen we dagelijks op de tv zien, hoeveel sneeuw er in bepaalde gebieden van Oostenrijk valt. Je zult er maar wonen.
Wat gaan we nog meer krijgen deze winterperiode?

Terugblik
In Lemmer viel er in de 1e decade (10 dagen) van januari 11 mm regen. De gemiddelde dagtemperatuur kwam uit op 7,2 graden (normaal is 5,5 graden). Het nachtgemiddelde lag op 3,5 (normaal 1,0). Daarmee is de maand tot nu toe ruim 2 graden te warm.

Vandaag 18 jaar geleden was het heel anders
In 2001 hadden we dezer dagen te maken met een prachtig sneeuwdek. De koude periode begon toen op 4 januari met wat lichte vorst. Op 5 en 6 januari viel er wat sneeuw, daarna vroor het enkele nachten matig met op 11 januari in de vroege ochtend bijna -10 graden. Op de 13 e januari viel de dooi weer in.

Weerspreuk
Zijn er in januari veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.
(er zijn op dit moment inderdaad nog veel mollen actief)
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!