Sible seit: “Onrust op het weertoneel”

LEMMER – Na een week met zomerwarmte is er onrust op het weertoneel ontstaan. Wat is er allemaal aan de hand? Vanuit het zuiden van Europa is de atmosfeer flink opgewarmd. Niet alleen op neushoogte maar ook op 1500 meter hoogte. Op deze hoogte is het +15 graden boven Nederland. (Dat is extreem warm), terwijl boven de Schotland een gebied ligt waarin het 0 graden is. Door deze grote temperatuurverschillen op korte afstand in de bovenkamer van de atmosfeer ontstaan er enkele pittige buiengebieden.

Strijd tussen zeer warme en minder warme lucht

Vandaag vrijdag hebben we al te maken met de strijd tussen de zeer warme en minder warme lucht. Vanaf het zuiden van Engeland is op de vrijdagochtend een  eerste buiengebied met enkele buien over onze omgeving getrokken. Na deze buien klaart het vrijdagochtend weer op en is het wachten op een schip met zure appelen. Boven Frankrijk ontstaat er een actieve onweersstoring  en deze heeft het op ons heeft gemunt. (Binne wy mooi klear mei). Ik schreef afgelopen maandag al dat de tropische lucht zich niet makkelijk laat verdrijven. Het blijft wat in de buurt van Nederland rondscharrelen. Dit gescharrel levert verhitte discussies op in de bovenkamer van de atmosfeer. Gevolg onbetrouwbaar weer met vooral in de tweede helft van vrijdagmiddag en het eerste deel van de vrijdagavond kans op fikse regen en onweersbuien met waarschijnlijk fotogenieke wolkenpartijen. Zaterdag trekt de Franse buienstoring richting Zweden. Het wordt, frisser en het zonnetje komt weer tevoorschijn. Vooral in het westen van ons land wordt het wat minder warm, in het zuidoosten blijft het nog een stuk warmer.

Slecht weer boven Duitsland

Boven Duitsland probeert de tropische lucht zondag weer terrein te winnen. Ook in Lemmer komen we weer in de warmere lucht maar het gaat allemaal niet van harte. De veel minder warme lucht wil namelijk ook naar onze omgeving. Omdat deze 2 luchtsoorten in aanvaringsgebied komen, ontstaat er zondag boven Duitsland een bijzonder slechtweergebied met zeer veel regen, zwaar onweer, hagel en wellicht buien met tornadoachtige verschijnselen. Het wordt in grote delen van Duitsland in ieder geval zeer slecht weer.

Of wij hier zondag veel van mee gaan krijgen dat wordt afwachten (wordt last minute werk). Denk wel dat we enkele regen-, en onweersbuien gaan krijgen maar het echte noodweer blijft boven Duits grondgebied  (Gelukkig maar).

Vrijdag
Af en toe zon, met vooral vrijdagmiddag en avond enkele pittige regen-, en onweersbuien.
Wind oostnoordoost kracht, 3-4.
26 graden

Zaterdag
Naast mooie wolken, ook prachtige zonnige perioden.
Het blijft droog een het is een stuk frisser.
Wind zuidwest, kracht 4-5.
20 graden.

Zondag
Af en toe zon, met vooral zondagochtend kans op enkele regen-, en onweersbuien.
Wind in de (vroege ochtend) oostnoordoost, kracht 3-4.
Later in de ochtend en zondagmiddag een matige zuidwestenwind, kracht 3-4.
24 graden.

Na het weekend gaan de temperaturen wat zakken (gemiddeld 22 graden). Maandag ligt de warme lucht nog dicht in de buurt maar wordt langzaam maar zeker verder teruggeduwd naar het oosten. Het wordt volgende week dan ook wat normaler zomerweer. Woensdag wordt ons een hand toegestoken door een hogedrukgebied boven Schotland. Het blijft dan zeker droog.
Toch lijkt het niet het begin te worden van een stabiele zomerperiode want later ontstaat er boven Engeland een nieuwe depressie. Wat dit voor gevolgen gaat krijgen dar kom ik maandag op terug.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Af en toe zon, ook nog kans op een regen of onweersbui.
Wind wordt variabel, of meest noordelijk? Kracht 2-3.
22 graden.

Dinsdag
Af en toe zon maar ook nog altijd kans op een Spontane regen of onweersbui.
Wind weer variabel, kracht 2-3. Later meer noordoost.
21 graden.

Update hele lange termijn

De verwachting is dat we de rest van de maand juni heel aardig weer gaan krijgen. Door de aanwezig van enkele lagedrukgebieden boven de oceaan wordt het niet helemaal stabiel. Op momenten dat de warme lucht wat brutaler wordt dan zorgt een bui weer voor de nodige afkoeling. De temperaturen liggen gemiddeld zo rond de 22 graden. (Komende woensdag 23 en donderdag 24 juni iets lager).

In de eerste helft van juli lijkt er niet al te veel te veranderen. De grootste warmte blijft ten zuiden en oosten van ons land. De kans op hittegolven in ons land blijven dan ook kleiner dan de afgelopen jaren.

Wist u dat?
Juni 2021 op een keurige tweede plaats staat.
Alleen in juni 2003 was het nog wat warmer.

Wist u dat?
De maan vandaag(vrijdag) in maanfase 1e kwartier staat. Deze fase is het geschikt om te trouwen, om te sporten, aan te komen, bij te slapen etc. Alles wat het lichaam opbouwt en versterkt werkt in deze periode dubbel zo goed. Het is meer even dat u het weet. 😏

Wist u dat?
We maandag de langste dag van 2021 hebben. De zon komt op om 5.19 uur en gaat onder om 22.04 uur.

Weerspreuk
Als de nachten lengen,
Begint de hitte te strengen.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!