Sible seit: “Moederdag aangenaam weer”

LEMMER – Alweer een week voorbij met veel te koud weer. Wat een ellende, houdt het nou nooit een op met die kou? Antwoord ja. Wordt het alle dagen strakblauw met veel zon? Antwoord nee. Op deze vrijdag wordt er vanuit het noorden van Europa weer een portie kou in de bovenkamer gepompt. De atmosfeer is op 1500 meter hoogte afgekoeld naar -4 graden. (Zondag is deze opgelopen naar +11 graden). Op neushoogte blijft het vrijdag dan gewoon veel te koud. (Vrijdagochtend om 5 uur lag het ijs nog op de auto, 2 uur later viel er regen vermengd met wat hagel). De lagedrukgebieden die ons de afgelopen dagen hebben geplaagd, doven uit en verliezen vrijdag hun invloed. Ons weer staat onder invloed van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Ondertussen tuur ik over de oceaan en zie daar midden op de oceaan een grote depressie.

Zaterdag blijft de depressie op gepaste afstand liggen, ondertussen ontwikkelt zich boven Kroatië en Hongarije een rug van hogere luchtdruk. De depressie en het hogedrukgebied zorgen in eendrachtige samenwerking voor een reuze ommezwaai. De stroming draait in één klap naar het zuiden met als gevolg een flinke temperatuurstijging. Dit gaat niet zonder slag of stoot. De natuur serveert ons zaterdag een warmtefront (dit is de voorbode van de warmere zondag). Voor we de warmte induiken moeten we dit in de loop van zaterdag bekopen met regen. Zondag trekt de depressie vanaf de oceaan naar Ierland en komt dus wat dichterbij. Tegelijkertijd trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten en komt boven Roemenië te liggen. De stroming is bij ons zuidelijk, met luchtaanvoer vanuit de Middellandse Zee. Langzaam maar zeker komt een koufront met buien onze kant op. Aan het begin van de week kwam ik met de keuze tussen menu 1 en menu 2. Het wordt Moederdag een mix van menu 1 en 2 samen. De temperatuur is heerlijk, maar er is wel een buiendreiging.

Samenvattend

Vrijdag
Regelmatig een lekker zonnetje.
Op een enkele lichtje buitje na een droge dag.
Er staat een frisse noordwestenwind, kracht 3-4.
Nog steeds koud met maar 10 graden.

Zaterdag
Veel bewolking: vanaf halverwege de middag tot halverwege de avond regenachtig.
De wind is matig uit het zuiden kracht 4, later vrij krachtig kracht 5.
12 graden.

Zondag (Moederdag)
Mix van wolken en zonnige momenten er is zeker kans op een enkele bui of buien.
Wind is matig meest zuidelijk, kracht 3-4.
Later in de middag en avond zwakke wind die veranderlijk wordt.
Stuk warmer met 21 graden.

Na het weekend wordt het voor de natuur groeizaam weer. Maandag stuurt de depressie ten westen van Ierland een koufront op ons dak. Dit betekent dat we de paraplu af en toe nodig zullen hebben. Dinsdag wordt de Ierse depressie minder belangrijk voor ons weer, daarvoor in de plaats ontstaat er een storing in het grensgebied tussen Duitsland en Tsjechië. Dit betekent voor volgende week (ook met Hemelvaartsdag) een afwisseling van zon en buien, mogelijk met onweer. Het positieve is wel dat het veel te koude weer niet weer terug komt. Op nog langere termijn zie ik(helaas) nog geen stabiele, warme zomerse periode met veel zon op ons afkomen. Wellicht begin juni…..

Maandag

Af en toe zon, ook enkele buien.
Wind is zuidzuidwest, kracht 3-4. .
Temperaturen die oplopen naar 17 graden.

Dinsdag
Zon, maar ook enkele buien.
Wind zuidoostelijk, kracht 3.
16 graden.

Wist u dat?
Het 3 jaar geleden (2018) op 7 mei prachtig weer was bij een zomerse temperatuur van 25 graden. Op 7 mei 2000 was het zelfs nog een graadje warmer.

Wist u dat?
Het op 7 mei 2010 niet warmer werd dan 9 graden. Een jaar later in 2011 was het totaal anders met 26 graden.

Wist u dat?
De eerste 5 dagen van mei 2021 de gemiddelde dagtemperatuur op 11,4 is uitgekomen? Vorig jaar (2020) was het gemiddelde 13,4 graden (zaten toen ook even in een koele fase). In 2007 was het daggemiddelde in diezelfde periode 20,6 graden. Wat een verschil, normaal hoort het ongeveer 16 graden te zijn.

Weerspreuk

Zingt de vink vroeg in de meimorgen,
Dan zal die dag voor regen zorgen.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!