Sible seit – Nei it wykein op ‘e nij waarm

Na het weekend wordt het opnieuw prachtig weer door ex orkaan “Helene”

Vandaag trekt er vanuit het zuidoosten van Engeland een zwakke storing over. Op het moment dat ik dit bericht schrijf vallen er ten noordwesten van lemmer enkele lichte buitjes. Deze trekken gedurende de dag weg naar noordoostelijke richting.
Zaterdag wordt de lucht iets vochtiger en trekt er nog een zwak frontje over. Er is een kleine kans dat de wolken een paar druppen los laten.
Zondag is het zeker niet slecht en gaat de zon uitbundiger schijnen en begint de temperatuur aan een stijging.

Vrijdag
Zon, afgewisseld door wolkenvelden
Kleine kans op een licht buitje
Wind zuidwest 4
17 graden

Zaterdag
Af en toe zon en wolkenvelden
Kleine kans op een buitje
Wind west 4
18 graden

Zondag
Zonnige perioden afgewisseld door enkele mooi weer wolken
Droog, wind zuid tot zuidwest 3-4
21 graden

Na het weekend
Ja en dan na het weekend verschijnt ex-orkaan “Helene” ten tonele. Helene ligt op deze vrijdag nog tussen West-Afrika en Cuba.
De ex-orkaan (nu stormdepressie) komt dinsdag aan bij de zuidwestpunt van Ierland. Deze ontwikkeling gaat gevolgen krijgen voor ons weer.
Wie denkt dat we nu slecht weer krijgen heeft het gelukkig mis.
Tussen een grote depressie die op de oceaan ontstaat in het zeegebied tussen Engeland en IJsland en een hogedrukgebied boven centraal Europa wordt er warmte afgevuurd op onze omgeving. In het zeegebied tussen IJsland en Schotland komt er volgende week een storm, bij ons niks van dat alles.

Dinsdag wordt het tijd om de korte broek weer aan te trekken. Bij veel zon is het tijd om nog even bij te kleuren. Het wordt de warmste dag van de week, misschien wel van deze maand (in het zuiden wellicht 28-30 graden).
Ook op woensdag en donderdag draait de nazomer op volle toeren doordat de wind iets meer zuidwestelijk wordt is het iets minder warm maar 23 graden is nog prima de luxe.

Maandag
hebben we opnieuw een fraaie samenwerking tussen zon en mooie weer wolken, het blijft droog. De wind komt uit verschillende richtingen. Heerlijk weer 22 graden.

Dinsdag
zonnig strandweer, droog en 26 graden

Woensdag en donderdag
zonnige perioden, afgewisseld door enkele mooi weer wolken. Droog, 22-23 graden.

Als we dan nog wat verder in de glazen weerbol kijken dan lijken hogedrukgebieden de rest van deze maand vaak veel belangstelling voor onze omgeving te houden. Kortom veelal droog met zonnige perioden en gemiddeld 20 graden. Slechts af en toe kans op een bui.
Hoe anders was dat vorig jaar, toen viel er tussen 8 en 16 september maar liefst 147 mm regen…..

Tot slot
Vandaag precies 20 jaar geleden (1998) was het koud (13 gr). Maar dat was nog niet het ergste, want toen viel er in Lemmer 30 mm regen. In andere delen van ons land viel plaatselijk wel 100 mm, een groot waterballet. Het regende op veel plaatsen 16 uur achtereen.
In 2016 beleefden we in deze fase van september een zeer warme periode. Op 12 september begon een serie van 4 warme en zonnige septemberdagen. Zo werd het op 12 september bijna 28 graden. Een dag later tropisch met 31 graden. Ook op 14 en 15 september was het met 28-29 warm na-zomerweer.

Weerspreuk
Is het weer in september in een goed humeur, dan dragen de bladeren in oktober volop kleur
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!