Sible seit – Moai waar foar de skûtsjes

In de nacht van dinsdag op woensdag deed zich een vreemd fenomeen voor, er viel regen! (wel 3 mm).

Ja en dan donderdag de dag begon met zon, in de middag en begin van de avond kwamen de verwachtte buien gelukkig kwam het niet tot noodweer. Wel viel er in Lemmer 19 mm regen (mooi voor de tuintjes).
Donderdagavond rond 22.30 stak de wind wel even op en veroorzaakte nog enkele harde windvlagen.

Vooruitblik weekend
Vandaag (vrijdag) liggen we in de achterkamer van de depressie die ons donderdag is gepasseerd. Naast zon zijn er ook enkele wolkenvelden. Dit alles wordt begeleid door een stevige wind, dat is natuurlijk goed nieuws voor Albert visser en zijn bemanning die in Elahuizen de strijd aangaan. “In jaske mei by de Fluesen”, is geen overbodige luxe.
In de loop van de dag nadert er een storing vanaf de Britse eilanden hierdoor wordt de bovenlucht kouder. Deze verkoudheid moeten we in de loop van de middag en avond bekopen met enkele buien.
Zaterdag beter weer en kunnen de skûtsjes onder mooie omstandigheden in Stavoren hun zeilkunsten vertonen.
Zondag kunnen we weer opwarmen en genieten van zomer warmte al wordt het geen dag met strakblauwe luchten.

Vrijdag
Eerst af en toe zon
Vooral in de (na)middag en avond toenemende kans op enkele buien
Stevige wind
Wind zuidwest 5-4
19 graden

Zaterdag
Zonnige perioden afgewisseld door mooie wolkenpartijen
Droog (in de ochtend misschien een licht buitje (snitterke)
Prachtige wind voor de skûtsjes in Stavoren
Wind west kracht 4-5
20 graden

Zondag
Wolkenvelden afgewisseld door mooie zonnige perioden
Droog en het wordt weer warmer
Wind zuid 3-4
24 graden

Maandag beginnen we de dag met zon en droog weer en is het zomers warm. In de middag en avond krijgen we bezoek van een storing en kunnen er weer
enkele buien vallen. Wind west zuidwest 4-5, 25 graden.

Dinsdag op de mooiste skûtsjedag, als de skûtsjevloot Lemmer binnenvaart, zijn er zonnige momenten afgewisseld door bewolking, er is kans op een enkele bui en het wordt 23 graden.
Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten kracht 4-5. Dinsdagavond ligt de temperatuur rond 18 graden en staat er een matige wind uit westelijke richtingen.  Zoals de vlag er nu bij hangt dan is het tijdens de intocht van de skûtsjes droog weer.

De rest van de ‘Lemster wike’ blijft het best wel zomers er is een afwisseling van zon en wolkenpartijen, er kan een(enkele) bui vallen maar een verregende week wordt het zeker niet.  Temperaturen liggen overdag zon rond de 24 graden, voor de liefhebbers en de nachttemperaturen liggen rond de 14 graden.

Tot slot
Augustus 1997 en 2003 waren de warmste augustusmaanden van deze eeuw met een gemiddelde temperatuur van 20,8 graden (normaal is 17,5).
Dit jaar ligt dat gemiddelde tot en met gisteren 9 augustus op 20,4 graden. Vorig jaar kwam het maandgemiddelde uit op 17,2 graden het gaat nu dus een stuk beter.
Augustus 2015 was een koude maand met een maandgemiddelde van 16,3 graden.

Weerspreuk
Begint augustus heet, lang en wit het winterkleed.
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!