Sible seit: “Knap wykein”

LEMMER – Op deze vrijdag zien we boven Rusland een hogedrukgebied dat ons weer op grote afstand beïnvloedt. Zaterdag en zondag zien we boven Engeland een extra hogedrukfiliaal ontstaan, zij bouwen een soort van brug. De Russen en de Engelsen gooien het dus op een akkoordje en gaan samenwerken. En bezorgen ons zo een aardig weekend met vooral vrijdag en zaterdag veel zon. Omdat wij net aan de zuidkant van de brug liggen hebben wij even een oostenwind. Lig je aan de aan de westkant van de brug dan is de wind zuidwest, lig je onder de brug dan is de wind veranderlijk.

Samenvattend

Vrijdag
Na het optrekken van de mist een mooie droge dag met veel zon.
Wind is zwak tot matig uit oostnoordoost, kracht 2-3.
16 graden.

Zaterdag
Na het optrekken van eventuele mist een mooie droge dag met veel zon.
De wind is matig uit oostelijke richtingen, gemiddeld kracht 3.
15 graden. Er zit dit weekend dus wel een klein addertje onder het gras dat is de eventuele vorming van mist en nevel.

Zondag
Droge dag met mix van hoge bewolking en mooie zonnige perioden.
De wind is zwak variabel, kracht 1-2.
Later op dag langzaam draaiend naar westnoordwest 2-3.
Het wordt 14 graden.

Na het weekend (noordwestenwind en toenemende kans op een enkele bui). In de nacht van zondag op maandag duwt een depressie met een bel koude lucht boven de Noordelijke IJszee de beide hogeluchtdruk gebieden in 2 stukken. De brug is gebroken en met een kille noordwestenwind vallen vooral dinsdag enkele buien ons land binnen. Vanaf donderdag 14 oktober probeert een hogedrukgebied boven het vaste land van Europa een stempel te drukken op ons weer. Mocht dat echt gaan lukken dan zou het ook het volgend weekend weer droog kunnen verlopen.

Voorlopige verwachting begin volgende week

Maandag
Af en toe zon meest droog, maar een paar spetters zijn mogelijk.
Er staat een frisse noordwesten kracht 3-4.
14 graden.

Dinsdag
Af en toe zon en nog kans op een enkele bui.
We hebben weer een frisse matige noordwestenwind kracht 4-5.
13 graden.

Doorkijkje in de verdere toekomst
Tja, beste lezers volgende week zien we hogedruk boven Engeland en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Dit levert ons vaak een noordwesten tot westenwind op. Daarbij hebben we redelijk normale temperaturen, een enkele bui is mogelijk. In de week van maandag 18 t/m zondag 24 oktober lijkt het Engelse hogedrukgebied wat door te schuiven richting het midden van Europa terwijl in de omgeving ten zuiden van IJsland een depressie opduikt. In dat gevalt komt er iets warmere lucht onze kant op.

In de laatste week van oktober en begin van november zien we interessante dingen veranderen op het weertoneel. Ik roep al enkele weken dat er boven Groenland een koudbloedig hogedrukgebied ligt. Aan de andere kant ontwikkelt zich een depressie boven het noorden van Scandinavië. Er ontstaat dan een glijbaan waarbij vanuit het hoge noorden koude polaire lucht zich voorzichtig gaat uitbreiden tot over het zuiden van Noorwegen en Zweden. Door deze ontwikkelingen is er nog steeds een reële kans dat Koning winter halverwege november aan de deur gaat kloppen. Dit zou wel erg vroeg zijn beste lezers. Ook voor de maand december komen er regelmatig scenario’s voorbij waar de gasrekening niet blij van wordt.
Wy wachtsje rustig ôf ……

Wist u dat?
Het vandaag 26 jaar geleden op 8 oktober warm was. Het werd een heerlijke 22 graden.

Wist u dat?
Het op 8 oktober 2002 juist erg koud was met een maximum temperatuur van 10,8 graden.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2020) in de eerste week van oktober overdag gemiddeld 15 graden was. Dit jaar (2021) is het ruim een graad warmer met gemiddeld 16,3 graden.

Weerspreuk

Schijnt in de oktobermaand volop de zon,
dan kent de winter geen pardon.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!