Sible seit – It is en it wurdt neat

Deze week kil, winderig en buiig

Tsja dit was me het “weer weekendje” wel. Nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag een regengebied was overgetrokken trok er zaterdagmiddag een bel met koude lucht over. Deze “verkoudheid” zorgde voor fikse windstoten en buien met hagel. Het was voor de “buitensporten” zeer vervelend weer. Menig supporter heeft moeten afzien…..

Ja en dan even over gisteren (zondag) de kleine maar fijne depressie waar ik het afgelopen vrijdag over had besloot een iets andere koers te varen, i.p.v enkele maartse buien in de middag en avond, werd ons een hele dag regen geserveerd “ik koe net minder”. Ook waren er natte sneeuwvlokken te zien. Dit is heel goed mogelijk want het is in de bovenlucht erg koud geworden.
Er viel zaterdag en zondag in totaal 20 mm regen.
Wat ook opviel was de wind, zondagochtend was het enige uren windstil, we kropen door het oog van de naald(depressie). Wat een verschil met afgelopen zaterdagmiddag!
De komende week starten we op maandag met een kleine venijnige storing, dit levert maartse buien en veel wind op. Dit gure kille weer zal de hele week voortduren. Op de oceaan ontwikkelt zich de ene na de andere depressie.
Pluspuntje is dat het vrijdag en zachter tijdelijk iets zachter wordt.

Maandag
Er vallen enkele regen, hagel of zelfs natte sneeuwbuien, wellicht ook onweer. Later op de dag minder buien. Er staat een vrij krachtige tot harde westenwind kracht 5-7. In de avond(tijdelijk) afnemende wind.
Overdag 7 graden.

Dinsdag
Veel bewolking met regelmatig regen. Er staat een krachtige zuid zuidwestenwind 6.
Overdag 8 graden.

Woensdag
Veel bewolking en regelmatig regen.
Wind stevig uit zuidwest 5-6.
Overdag 8 graden

Donderdag
Veel bewolking en vooral in de middag en avond regen.
Wnd westelijk kracht 4-5
Overdag 10 graden.

Voorlopig weekend verwachting
Vrijdag
Veel wolken,enkele buien, wind west 5-6, 10 graden.
Zaterdag
veel wolken, enkele perioden met regen, wind zuidwest 4-5, 9 graden.
Zondag
Af en toe een zonnetje,in de ochtend enkele buien, in de middag zou het even droog kunnen blijven en bij een matige westenwind wordt het 9 graden.

Vanaf maandag 18 maart probeert een hogedrukgebied voor wat beter weer te zorgen. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag? Het lijkt wel vrij zeker dat we dan een weertype krijgen met minder wind.
Vrijdag in mijn volgende update is er vast meer duidelijkheid.

Weer verhalen uit het verleden
11 maart 2002 was een prachtige zonnige dag, met 13 graden was het een stuk warmer dan dit jaar.
Op 12 maart 2002 werd het maar liefst 16 graden, maar in de nacht van 12 op 13 maart draaide de wind naar het noorden en werd het binnen 24 uur 10 graden kouder. Op 13 maart werd het niet warmer dan 6,3 graden.
Dat is nou typisch maart.
11 maart 2006 kregen we te maken met een heuse kou-inval. Het was een dag met wat sneeuwbuitjes en een koude oostenwind. Het kwam in die periode nog tot matige vorst.
Vandaag 6 jaar geleden (2013) was het ook erg koud. De zon schitterde door afwezigheid en bij een krachtige koude noordooster werd
het niet warmer dan -0,3 graden.
Twee jaar geleden (2017) was het een mooie voorjaarsdag. Bij veel zon en weinig wind werd het 12 graden.

Weerspreuk
Donder (onweer) in het groene hout, geeft een zomer nat en koud.
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!