Sible seit: geen winter in Lemmer

LEMMER Vorige week hoorde ik enkele weerprofeten een tikkie opgewonden sneeuw aankondigen. Toen dacht ik al nou nou die durven. De werkelijkheid is dat er in delen van Spanje bijzonder veel sneeuw is gevallen. In ons kleine kikkerlandje zijn we al paniek wanneer er een vlokje neerdaalt. In Lemmer heb ik geen vlok gezien. Wat we ook niet hebben gezien is de zon. De zon is met vakantie we zitten in de donkere dagen na kerst. Dit hadden we te danken aan een lagedrukgebied boven het noordoosten van Duitsland. Het goede nieuws is wel dat de fut er wat uit is, waardoor de regenkansen gaan afnemen. Verder valt weer op dat de wind zich deze dagen koest houdt, het is en blijft voorlopig rustig weer. In de loop van deze vrijdag wordt er vanuit Ierland een hogedrukuitloper uitgerold tot over het zuiden van Noorwegen. Dit heeft een positieve uitwerking op ons weer. Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen we wat vriendelijke momenten verwachten van de zon. Schrikt u hier vooral niet van. Door het rustige weer en de afkoeling kan er in de nachtelijke uurtjes wel eens wat mist ontstaan.

Samenvattend
Vrijdag
Eerst veel wolken.
In de (vroege)ochtend misschien nog even wat gemiezer.
In de middag af en toe een glimp van de zon.
De wind is zwak uit het noorden kracht 2.
Het wordt maximaal 4 graden. In de nacht lichte vorst -1 graad.

Zaterdag
Droog met af en toe wat zon.
De wind is variabel kracht 1-2.
4 graden. In de nacht lichte vorst rond -1.

Zondag
Veel wolkenvelden, soms een knipoog van de zon.
Hele kleine kans op een licht buitje.
De wind is zwak tot matig uit zuidzuidwest kracht 2-3.
4 graden

Volgende week natter en zachter
Na het weekend zakt het hogedrukgebied wat weg naar het zuiden. De storingen die op de oceaan op de loer liggen profiteren hiervan. Gevolg is dat we volgende week af en toe wat regen mogen verwachten. Dit is niet het enige want ook de temperaturen gaan stijgen.

Maandag
Veel bewolking.
Vooral in de middag en avond af en toe wat regen.
Wind is matig en komt uit de vertrouwde zuidwesthoek.
Met 6 graden is het minder koud.

Dinsdag
Veel bewolking vooral 1 e deel van de dag af en toe wat regen.
Wind is westnoordwest kracht 3-4.
7 graden.

Verhaal uit de oude doos
Vandaag gaan we even terug naar de 1e 10 dagen van januari 1997. Na een ijskoude nieuwjaarsdag vroor het in de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 januari zeer streng (-15,6 graden). Op 2 januari werd het overdag niet warmer dan -9,8 graden. De Elfstedenkoorts was inmiddels uitgebroken. Op vrijdag 3 januari was de temperatuur opnieuw erg laag (-12,3 graden). Dit was niet het enige want de oostenwind blies er ook lustig op los. Menig schaatser ging met ‘oude kranten’ (om de zaak warm te houden) het ijs op. Op zaterdag 4 januari bij -6 graden begonnen de  eerste schaatsers aan de Elfstedentocht. Een dag om nooit te vergeten. In de dagen na de tocht vroor het nog enige dagen flink door, op maandag 13 januari
begon het uiteindelijk licht te dooien. Het leuke was dat het nog wel enkele nachten vroor waardoor de vroege vogels in de vroege ochtend nog hun baantje konden schaatsen…. Hoe anders is dat tegenwoordig….

Weerspreuk

Regen voor 9 uur, is niet van lange duur.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!