Sible seit – Freed fris, dernei wat mylder

Veel wolken op zaterdag, meer zon op zondag

De afgelopen week hield het weer zicht redelijk aan de verwachting. Op maandag viel het wat tegen, er viel wat meer regen dan verwacht.
Inmiddels zijn we op deze vrijdag in wat koudere lucht verzeild geraakt. De wind is in de achterkamer van een depressie boven Zweden even noordwestelijke geworden. (It is sawier wat fris oan de noas) We vinden nu +8 graden al koud.
Op deze vrijdag presenteert hogedrukgebied ‘Udo’ zich op het weertoneel. Udo ligt boven Frankrijk en zorgt voor een krimpende wind. Hij draait dus van noordwest naar west. Zaterdag en zondag trekt Udo richting de zwarte Zee en zien we  in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen depressie ‘Sarah’ opduiken. Door deze setting gaat de wind weer verhuizen naar de vertrouwde zuidwesthoek. Het wat koudere weer gaat dan ook iets doorzetten beste lezers.

Weekendverwachting
Vrijdag
Vooral eerst regelmatig zon, er is nog wel kans op een enkel buitje. Later in de middag meer bewolking.
De wind wordt westelijk kracht 2-3.
Met 8 graden is het aan de frisse kant.
In de nacht van vrijdag op zaterdag zorgt een warmtefront voor motregen.

Zaterdag
Naast wolken ook af en toe zon. Eind van de ochtend/begin van de middag kans op wat regen of een losse bui
Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind 5, later neemt deze iets af.
Met 11 graden is het weer wat zachter.
Zaterdag op zondag volgt meer regen.

Zondag
In de vroege ochtend wegtrekkende regen. Er volgt een leuke dag met een lekker zonnetje.
De wind is matig uit het westen 3-4.
Het wordt 11 graden.

Volgende week blijft hogedrukgebied Udo een flinke stempel drukken op ons weer.  Maandag t/m donderdag blijft het daarbij iets te zacht voor de tijd van het jaar. Er zal wel eens een buitje overtrekken maar veel regen wordt er niet verwacht. Voor de liefhebbers van vroeg winterweer met ijs en sneeuw heb ik slecht nieuws. Twee weken geleden repte ik nog over een mogelijk aanvalletje van koning winter net na de sinterklaasperiode. Volgens de langere termijn verwachting van deze week is die kans nihil. Het blijft veelal grijs soepkippenweer. Waar zijn de koude novemberdagen gebleven?
Hoe anders was het in 1980 toen beleefden we een bijzonder vroege koude start van de winter. Er lag toen een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië Het waren koude dagen met op 2 november al met -2 tot -4 graden. Overdag kwam de temperatuur maar net boven het vriespunt uit. Dat waren nog eens tijden.

Wist u dat 
♦ We 24 jaar geleden (1996) bezoek hebben gehad van een diepe depressie die op 20 november 15 mm regen afleverde. Het weer was nog te slecht om de hond uit te laten.
♦ Het op 20 november 1998 prachtig winters weer was. In de nacht van 19 op 20 november werd een minimumtemperatuur bereikt van -4,4 graden (lichte vorst) Overdag jutte het zonnetje de temperatuur nog op naar een schamele 2,6 graden. Enkele dagen later stonden we op de schaats.
♦ In het 2011 dezer dagen vaak mistig weer was. Op 20 november was het de hele dag mistig en koud 2,8 graden
♦ Het vorig jaar (2019) rond de 20e november een stuk kouder was dan dit jaar. op 20 november hadden we een mix van zon, mist en wolkenvelden. Het werd niet warmer dan 3,8 graden.

Weerspreuk
Als de ganzen naar het zuiden vliegen,
zijn het vooral de schaatsers die ze bedriegen.
Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!