Sible seit – Fanôf tongersdei kâlder

Vanaf donderdag wordt het kouder

In de nieuwe week liggen we op maandag even in wat koudere lucht, “kraach kin omheech”. In deze lucht kan zich nog een enkele (winterse)bui gaan ontwikkelen. Maandagavond gaat de wind liggen en kan het even afkoelen, later
in de nacht naar dinsdag nadert een warmtefront met meer bewolking.
Dinsdag en woensdag bemoeit het oude hogedrukgebied ‘Angela’ zich nog een keer met het weer. De inmiddels oude ‘dame’ zorgt tot woensdagmiddag voor  meest droog weer. Ook wordt het weer wat zachter.
Ten zuiden van Groenland is dan inmiddels de 7e depressie van 2019 tot ontwikkeling gekomen, hij heet ‘Gerd’.  Deze stuurt in de nacht van woensdag op donderdag een koufront op ons af. Na de passage met wat regen op donderdagochtend stroomt er koudere lucht naar onze omgeving. Dit is het begin van een duidelijk koudere periode.

Maandag
Af en toe zon, in de ochtend misschien een bui.
Wind noordwest kracht 4-5
Maximum temp. 5 graden
Minimum temp. 3 graden

Dinsdag
Veel bewolking, droog
Wind west kracht 4-5
Maximum temp. 8 graden
Minimum temp. 7 graden

Woensdag
Veel bewolking, in de ochtend meest droog en in de loop van de middag en avond af en toe regen.
Wind zuidwestelijk kracht 5-6
Maximum temp. 7 graden
Minimum temp. 5 graden.

Donderdag
Af en toe zon, in de ochtend ook wat regen
Wind west tot noordwest 4-5
Maximum temp. 5 graden
Minimum temp. 1 graad.

Na donderdag gaat het spel op de wagen, wat gaat er gebeuren?
Door het wegschuiven van het hogedrukgebied zakt de straalstroom (dit is de baan van de depressies) steeds verder naar het zuiden. Hierdoor stroomt er langzaam koudere lucht naar onze omgeving. We schakelen vanaf volgend weekend over op een licht winters weertype waarbij het in de nacht en ochtend licht gaat vriezen, dan kin de iisskraber út de kast”.
Of dit het begin is van een echte koude winterse periode moeten we gewoon afwachten. Het grote Europese weermodel ECWF komt wel met koude varianten, maar het grote Amerikaanse weermodel GFS is nog niet in voor een koud intermezzo.
Dit weermodel berekent voor bijvoorbeeld woensdag 23 en donderdag 24 januari een zeer actieve depressie gevuld met heel veel kou op 5 km hoogte met buiten gewoon guur weer. De natuur moet duidelijk wennen aan de ‘nieuwe situatie”.
De conclusie is wel dat we het zachte weer gaan kwijt raken. Het wordt tijd voor mutsen, handschoenen en wellicht ook sneeuwschuivers. Of we uiteindelijk nog op de schaats komen moeten we afwachten, want dan moeten alle puzzelstukjes precies goed vallen. Het moet eerst maar eens gaan vriezen dacht ik zo….
In spanning wachten we af. Ik kan niet wachten tot vrijdag dan ben ik er weer met m’n weer-soap…..

Voorlopige weekend verwachting
Vrijdag

Af en toe zon, droog, wind matig uit het zuidwesten 3
Maximum temp. 4 graden
Minimum temp. 0 graden
Zaterdag
Veel bewolking, koud en droog, wind zwak tot matig uit het oosten 2-3
Maximum temp. 3 graden
minimum temp. -1 graad
Zondag
Af en toe zon, droog, wind variabel kracht 2
Maximum temp. 3 graden
Minimum temp. -2 graden

Vandaag 2 jaar geleden (2017) hadden we na een nacht met veel regen te maken met hagel en sneeuwbuien dit was het begin van een koudere periode. In de periode van 15 t/m 27 januari kwam het elke nacht tot vorst. Er waren zelfs 4 nachten met matige vorst (dat is lager dan -5 graden). Op de 19e januari werd er voor het eerst geschaatst op landijs.
Als we nog een heel stuk verder terug gaan in de tijd dan komen we uit in 1979. Dit was een barre winter met veel ijs, extreme kou, sneeuwstormen en gladde wegen. Dit was ook het moment dat ik ben aangestoken met het ‘weer virus’.
Heel West-Europa ging gebukt onder een intense koude golf.

Weerspreuk van zondag 13 januari
Als de dagen lengen, begint de winter te strengen.
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!