Sible seit: dizze wike kâlder

LEMMER – Afgelopen vrijdagmiddag brak het zonnetje eindelijk even goed door. Deze vitamine D impulsen kunnen wij deze dagen goed gebruiken lijkt mij zo. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het tot een graadje vorst. Aan het einde van de nacht ontstonden er in de noordelijke stroming zomaar een paar Noordzee buitjes. Deze spontane actie van moeder natuur zorgde hier en daar voor spekgladde wegen. Ook zondagochtend vroeg was er hier en daar wat gladheid te bespeuren. Hoe nu verder? Ik zit de afgelopen tijd regelmatig met geknepen billen naar de weerkaarten te turen. Regelmatig komen er voor winterliefhebbers de mooiste berekeningen voorbij. Maar de grote vraag is natuurlijk hoe moedertje natuur dit gaat invullen. Zwaar winterweer in Spanje dan zou je denken wêrom net yn ús heite lân? De week begint in ieder geval met vrij zacht weer. Vooral de passage van een koufront zorgt maandagavond en in de nacht naar dinsdag voor een flinke plas regen. Gelukkig valt de meeste regen in de donkere uurtjes.

Maandag
Veel bewolking, er valt overdag al eens een spatje. De echte regen komt pas maandavond en in de nacht naar dinsdag. Er staat een matige tot soms krachtige zuidwestenwind kracht 4-5(6). In de middag maximaal 6 graden. Nacht van maandag op dinsdag veel regen.

Dinsdag
Opnieuw veel bewolking, er is nog kans een enkele bui.
Droge perioden zullen overheersen.
De wind is noordwestelijk kracht 3-4.
Opnieuw 6 graden.

Woensdag
Veel bewolking, wel droog.
De wind is westnoordwest kracht 3-4.
Het wordt nog een keer 6 graden.

Donderdag
Veel bewolking, droog en kouder.
De wind zoekt de oosthoek weer op.
Overdag + 3 graden.
In de nacht kans op een graadje vorst. Donderdag t/m zondag weer kouder. Vanaf donderdag roept koning winter zijn manschappen bij elkaar. Een hogedrukgebied boven Noorwegen gaat in gesprek met een hoog gebied boven Rusland. In die gebieden ontwikkelt zich deze week een flinke portie kou. Hoe deze gesprekken zijn afgelopen daar leest u komende vrijdag meer over. Op dit moment is er wel van alles aan de hand in de atmosfeer. Door een enorme opwarming op 30 km hoogte boven de Noordpool lijkt het weer van slag. Deze verstoring maakt de voorspellingen op de lange termijn erg lastig. We gaan zien wat er deze week allemaal gaat gebeuren. Het wordt spannend. Als ik zo naar de levende natuur kijk dan zie ik dat de mollen nog actief graven. Dit is meestal een veeg teken voor de winterliefhebbers….

Wist u dat de gemiddelde nacht temperatuur in de 1e decade (1 t/m 10 januari) van 2021 is uitgekomen op +1,1. Vorig jaar (2020) was het zachter met een gemiddelde van +3,9 graden. In 2013 was het erg warm met een nacht gemiddelde van +7,1. Dit in tot grote tegenstelling tot het jaar 1996 toen was het (ijs)berenkoud met een nachtgemiddelde van maar liefst -9 graden.

Wist u dat het overdag in de 10e dagen van 2021 overdag gemiddeld 4,2 graden was. Vorig jaar (2020) het ruim 3 graden warmer (7,9 graden) was. In 2010 was het in diezelfde periode waanzinnig warm met maar liefst 10,6 graden. 1997 was de maand met de gemiddeld koudste fase in de 1 e 10 dagen van januari met een gemiddeld van – 4,7. (dat was nog eens echt winter). Wist u dat het op 11 januari 2008 maar liefst 13 graden werd. Dit was de warmste 11e januari van de afgelopen 25 jaar. Wist u dat het op 11 januari 2012 de enige keer was dat de temperatuur overdag op deze datum onder nul bleef.

Weerspreuk

Door het schijnen van de maan,
kunt ge het weer verstaan.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!