Sible seit: dinsdag wordt de slechtste dag

LEMMER – Vandaag, maandag starten we met een waterkoude dag. Ten westen van Portugal ligt een hogedrukgebied. Dit rolt via Frankrijk nog een soort van ”rode loper” uit, net tot over onze omgeving. In de loop van maandag neemt een depressie (onruststoker) noordwestelijk van Ierland de regie in handen. Later op maandagavond wordt het natter en wordt de wind sterker. Rond middernacht ligt de actieve depressie ten noorden van Liverpool. Dinsdag wordt de slechtste dag van de week, de depressie ligt boven de Noordzee en zorgt voor een herfstachtige dinsdag met regelmatig regen en veel wind. Dinsdagavond rond 20.00 uur is de depressie de Noordzee over gestoken en ligt dan net ten noorden van het Deense Esbjerg. Woensdag is de depressie boven het zuiden van Zweden aangekomen en komen wij in de achterkamer van deze depressie terecht. De wind blaast dan ook nog steeds enthousiast uit westelijke richtingen. Pluspunt is wel dat de zon weer regelmatig gaat doorbreken.

Donderdag wordt het rustiger, de onruststoker van dinsdag ligt inmiddels boven Russisch grondgebied. Daar hebben wij geen last meer van. Bij de ingang van het kanaal doemt er een nieuwe storing op. Deze trekt via het Franse Le Havre richting België. Door het naderbij sluipen, begint de zwakke wind donderdag in het westen en gaat via zuidoostelijke richtingen uiteindelijk naar het noordoosten. Hij maakt als het ware een heel rondje. Samenvattend betekent dat het volgende

Maandag
Veel bewolking, er is zeker kans op enkele (lichte) buitjes.
Later maandagavond volgt er echt regen.
De wind is zuidwestelijk, kracht 4.
Met 11 graden is het 5 te koud voor de tijd van het jaar.

Dinsdag
Herfstachtig met regelmatig regen en een sterke wind.
Wind is zuidwestelijk, kracht 5-7.
Het wordt maar een schamele 9 graden.

Woensdag
Eerst nog veel wolken, in de loop van de dag ook wat ruimte voor de zon.
Er staat nog altijd een stevige wind uit het westen, kracht 5.
Vooral eerst nog uitschieters in kracht 6.
Zeer kil met maar 9 graden.

Donderdag
Veel bewolking met af en toe een bui.
De wind doet het rustig aan is eerst zuidwestelijk, kracht 3.
Later op de zwakt de wind verder af en veranderd naar kracht 2.
Met 10 graden blijft het koud.

Vrijdag
Regelmatig een zonnetje.
Heel misschien nog een paraplu momentje.
De wind wandelt heen en weer tussen noordwest en zuidwest, kracht 3-4.
Het blijft te koud met maar 10 graden.

Weekend plotsklaps zomers warm…..
In de aanloop op vrijdag richting het weekend keert de wind weer even terug naar de kille noordwesthoek. De storing die donderdag nog boven België lag ligt inmiddels boven Berlijn, we zitten dan opnieuw in de koude achterkamer. Ondertussen trappelt zich ten zuidwesten van Ierland een nieuwe depressie warm. Maar dan op zaterdag en zondag zien we de luchtdruk stijgingen boven het midden van Europa. Deze zorgt in de samenwerking met de Ierse depressie voor een zuidelijke wind waarmee veel warmere lucht richting onze kant op komt. Er ontstaat plotsklaps een warme enigszins onbetrouwbare sfeer. Hoe gaat dat aflopen beste lezers?

Zaterdag
Af en toe zon met kans op een enkele bui.
Matige zuidenwind kracht 3-4.
Iets minder koud met 13 graden.

Zondag 2 menu’s in de aanbieding

Voor zondag heb ik 2 menu’s in de aanbieding:

Menu 1: Veel zon en droog weer.
Matige zuidzuidoosten windkracht 4.
Heerlijk warm met 23 graden.

Menu 2: Vooral eerst enkele buien.
In de middag veel zon.
Er staat een stevig zuidwestenwind kracht 5.
In de middag 15 graden.

Ik ga voor menu 1😉

Wist u dat?
Dat de afgelopen maand april de koudste was sinds 1989. De warmste dag was 20 april met 17,4 graden. De koudste dag was 6 april toen werd het niet warmer dan 5,7 graden. De natste dag was natuurlijk afgelopen donderdag 29 april toen er 28 mm regen viel. In de totale maand ving ik 47 mm regen op en dat is heel normaal.

Wist u dat?
Het de afgelopen maand April dag op geen enkele dag 20 graden of meer is geweest. Ook in 2016 en 2017 was dat het geval. Vorig jaar (2021) gebeurde kwamen er 5 warme dagen van 20 graden of meer voor.
In 2003 hadden we maar 9 warme dagen met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Het kwam zelfs tot 4 zomerse dagen van 25 graden of meer.

Wist u dat?
We 15 jaar geleden in mei 2006 nu op 3 mei aan het begin stonden van een warme zonnige mei periode. Van 3 t/m 13 mei werd het dagelijks 24-25 graden. Hoe anders is dat nu.

Weerspreuk

Is mei nat,
dan volgt een droge juni zijn pad.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!