Sible seit: “Deze week fijne temperaturen”

LEMMER – Toen ik zaterdagochtend de gordijnen opentrok zag ik algauw dat er geen meetbare regen was gevallen. De buientrein miste het perron van Lemmer, die 120 druppen die er zijn gevallen hebben we het maar niet over. Het weer viel zaterdag sowieso mee want de zon duwde de temperatuur naar maximaal 18 graden. Heerlijk toch. Op Moederdag lagen we in een andere luchtsoort. Ondanks de zon voelde het door de noordenwind wat frisjes aan.

Ontwikkelingen in de nieuwe week

Het hogedrukgebied wat gisteren (zondag) nog boven de Noordzee lag is doorgetrokken en ligt op deze maandag in de regio Polen/Wit Rusland. Door deze andere positie is de wind gedraaid van noord naar zuidoost. Hierdoor komt de deur open te staan voor instroom van warmere lucht. De jas kin ut.

Dinsdag trekt het hoog door naar Wit-Rusland. Door de ruimte die het hogedrukgebied geeft, stoomt er een depressie op naar het hoge noorden van Europa. Deze depressie ten oosten van IJsland slingert de komende week een windgebied over onze omgeving. In de periode van dinsdag t/m vrijdag staat een merkbare zuidwesten wind. Vanaf woensdagavond scharrelen er enkele randstoringen in onze buurt om. Dit gescharrel zou in de tweede helft een enkele bui kunnen opleveren. Verwacht er niet al te veel van. Vrijdag zien we ten noordwesten van Portugal een nieuw hogedrukgebied verschijnen.

Samenvattend

Maandag
Droog met veel zon.
Er staat een zwakke zuidenwind, kracht 2.
Met 20 graden is het gewoon warm.

Dinsdag
Droog met af en toe zon maar duidelijk ook meer wolkenvelden.
De wind zuidwestenwind is vrij krachtig, windkracht 5.
Met 19 graden is het te zacht voor de tijd van het jaar.

Woensdag
Vele wolkenvelden met soms ook wat zon.
In de avond mogelijk een buitje.
Er staat een matige tot soms vrij krachtige zuidwesten wind, kracht 4-5.
Met 17 graden hebben we geen reden tot klagen.

Donderdag
Regelmatig zon, er is wel een kleine kans op een bui.
De westenwind is weer kracht 4 soms een uitschieter in 5.
Het wordt opnieuw 17 graden.

Vrijdag
Af en toe zon maar ook kans op een licht buitje.
Wind is westelijk, kracht 4-5.
Met 14 graden is het wat koeler.

Voor het komend weekend zijn er wat verschillende opties. Waarom die onzekerheid? Nou beste lezers het zit hem in de eindbestemming van het hogedrukgebied wat vrijdag vanaf de oceaan opdoemt. Het systeem ligt zaterdagmiddag voor de ingang van het Engelse kanaal en zal een koers moeten kiezen. Gaat het boven Engeland voor anker dan hebben we zon, droog weer en gematigde temperaturen. Koerst het hogedrukgebied wat meer naar het noorden dan zou er warmere zomerlucht vanaf het continent warmere lucht onze omgeving kunnen bereiken. Spannend hoor. Ga er voorlopig van uit dat de wind in de loop van het komend weekend de noordhoek weer(even) opzoekt.

Voorlopige weekend verwachting

Zaterdag
Droog weer met regelmatig zon.
De wind is noordwestelijk, kracht 4.
16 graden.

Zondag
Droog met regelmatig.
De wind is noordelijk, kracht 3.
17 graden.

Na het komend weekend is de kans groot dat het hogedrukgebied via Zweden naar Polen trekt. Als dit scenario werkelijkheid wordt dan wordt de kans op zomerse temperaturen met veel zon groter. De droogte lijkt dus voorlopig aan te houden.

Wist u dat?
We vorig jaar op 9 mei de  eerste warme zomerdag mochten begroeten. De temperatuur liep op naar 24 graden. We moesten de warmte wel bekopen met een onweersbui.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2021) in de eerste decade (1 t/m 10 mei) overdag gemiddeld 13,6 graden was. Dit jaar zitten we toto nu toe op 15,7 graden.

Wist u dat?
Het in de eerste dagen van mei 2006 erg warm was met een gemiddelde van maar liefst 22,8 graden.  Op 4-5-6 en 10 mei werd het destijds zomers warm met 25 graden of meer. Enkele maanden later verliep de augustusmaand kletsmat met 136 mm regen.

Wist u dat?
Mei 1998 zeer warm weer bracht. Het werd op 11 en 12 mei al tropisch warm. Op 12 mei werd het ruim 31 graden. Er volgde toen een natte zomer op.

Weerspreuk

Kamillegeur in Mei,
brengt de zomer dichterbij.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!