Sible seit – De wike begjint koel

Deze week gematigd zomerweer en in het weekend iets warmer…..

Terwijl het in Alaska en het oosten van Siberië vorige week “gewoon” 32 graden was, (wat moeten de ijsberen hier wel van denken) moet Lemmer het de komende dagen met “zomer koelte” doen. We zien dezer dagen een vreemde situatie op de weerkaarten. In het hoge noorden van Europa liggen sterke (warme) hogedrukgebieden en in de poolstreken is het daardoor extreem warm!
Voor de liefhebbers van strandweer kan ik de “polonaise” helaas niet inzetten. Het blijft de komende week toch wel gematigd zomerweer in onze streken. Met de vakanties die er aan zitten te komen zullen we hopen dat dit gaat veranderen.

Maandag
Mix van wolken, zon met kans op een paar lichte buitjes.
Wind matig, noordwesten 3-4.
Met 16 graden is het te koel.

Dinsdag
Mix van wolken, zon het blijft droog.
Matige noordwestenwind 3.
18 graden.

Woensdag
Veel bewolking met toenemende kans op wat regen of een bui,
wind is zwak tot matig uit meest zuidwestelijke richting kracht 2-3,
16 graden.

Donderdag
Veel bewolking, ook af en toe zon, kans op enkele buien.
Wind is zwakt tot matig eerst zuidwest tot noordwest kracht 2-3.
19 graden.

De ontwikkelingen voor het weekend
Vrijdag starten we nog met enkele buien en 18 graden. Zaterdag neemt de kans op buien af en komt er wat meer zon en komen de temperaturen boven de 20 graden. Zondag wordt een droge dag met af en toe zon en is het met 20-21 graden lekker weer.

Dit wat warmere weerbeeld gaat zich in de periode 15 t/m 19 juli wel voortzetten maar de kans op enkele buien blijft aanwezig…,
Zoiets heet wisselvallig (Hollands zomerweer).
Op een herhaling van vorig jaar met lange extreme hitte hoeven we voorlopig niet te rekenen….

Weerhistorie vandaag 8 juli
In 1991 werd in de nacht van 7 op 8 juli de provincie Noord-Holland getroffen door extreem zware onweersbuien. Het bliksemde urenlang, de onweersbuien duurden wel 3 tot 4 uur. De buien ontstonden destijds totaal onverwacht door grote temperaturen verschillen tussen het nog koude zeewater en de zeer warme lucht (30 graden) boven land. In Lemmer viel het destijds wel wat mee maar het was zeker een gedenkwaardige dag voor de onweerskenners.
In 1998 beleefden we net als nu nu ook een koele periode, met name op 8 juli was het vochtig en koud met maar 16 graden.
8 juli 2004 begon in Lemmer de dag nog met een zonnetje, maar later viel er een zware onweersbui met veel regen en hagel. De bui leverde in korte tijd 29 mm regen op.
Vorig jaar was het een prachtige dag, de zon scheen ruim 14 uur en met 22 graden was gewoon een ideale zomerdag.

Weerspreuk
Vliegt de zwaluw hoog,
dan blijft het droog.
Sible Waaijer

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!