Sible seit: “Buiig en ”koud” septemberweekend”

LEMMER – De komende dagen worden we steeds dieper in een koudere luchtsoort gedompeld. Dit gebeurt op neusniveau en ook zeker op 1,5 hoogte. Zo komt er een eind aan een lange warme periode. Op deze vrijdag ligt er een depressie boven Finland en een hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland. Tussen deze beide weersystemen staat voor de zuidwestkust van Noorwegen een stormachtige noordenwind. In ons gebied krijgen we ook te maken met een vrij krachtige noordwestenwind in combinatie met wat buien. zal ons ons dit weekend wel eens een rilling opleveren.

Het levert overigens wel prachtige mooie buienwolken op. Je kunt dus ook genieten van dit buiige weer.

Weekendverwachting

Vrijdag (in de avonduren de meeste buien)
Een afwisseling van zon en buien.
Er staat een gure noordwestenwind kracht 4-5.
Het wordt maximaal 15 graden.

Zaterdag
Weer een cocktail van zon en buien.
Er staat weer een frisse noordwestenwind kracht 4-5.
Het is gewoon koud met maar 14 graden.

Zondag
Koud met zon en buien.
De wind is weer noordwestelijk kracht 4-5.
Koud met 15 graden.

Na het weekend zien we op maandag dat de depressie boven Finland richting Rusland trekt. Omdat de depressie zich uit de voeten maakt wordt de noordwestenwind bij ons wat minder sterk. Dinsdag zien we op het weertoneel weer een kleine verandering. Het hogedrukgebied wat al dagen ten noordnoordwesten van Ierland zakt wat door zijn hoeven en komt boven de zuidwestpunt van Engeland terecht. De noordwestenwind neemt hierdoor nog wat verder af.

Woensdag krijgen we een verhuizing van de wind: hij heeft het noordwesten verlaten en is zuidwest geworden. Dit komt omdat het hogedrukgebied bij de zuidwestpunt van Engeland is doorgewandeld naar Duitsland. Ondertussen komt er een nieuwe smaakmaker (depressie) op de oceaan tot ontwikkeling. Het wordt daardoor weer wat minder fris maar van septemberwarmte is ook dan geen sprake.

Verwachting voor 1e helft van de komende week

Maandag
Afwisseling van zonnige momenten en een enkele bui.
De wind is matig uit noordnoordwest kracht 3-4.
15 graden.

Dinsdag
Regelmatig zon e meest droog.
De noordwesten is zwak tot matig kracht 2-3.
16 graden.

Doorkijkje op de nog langere termijn

In de tweede helft van volgende week draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten. Gevolg is dat de zon wat meer werkuren gaat maken. De temperaturen gaan dan weer wat in de lift richting de 18-20 graden. Tijdens het volgend weekend (24-25 september) ligt er een storing te lonken. Wellicht trekt de storing met enkele buien precies via Nederland naar Duitsland. Gevolg is dat de wind door draait naar het noordoosten bij temperaturen van 16 graden. De diverse weermodellen zij het hier nog niet eens over. Dit is voorlopig mijn inschatting.

Wist u dat?
Het september 1996 de hele maand erg koud was? Er waren maar 4 warme dagen van 20 graden of meer. De gemiddelde dag temperatuur kwam uit op 16,6 graden. 19 graden is normaal.

Wist u dat?
Dat september 2006 erg warm verliep. We hadden toen maar liefst 17 warme dagen. Ok waren er nog 5 zomerse dagen van 25 graden of meer. De gemiddelde temperatuur kwam toen op 22,5 graad.

Wist u dat?
In september 2022 de teller op 7 warme dagen staat. Ook hebben we al 5 zomerse dagen gehad. Gemiddeld zitten we op 22,5 graad. Gezien de verwachtingen zal dit de komende dagen wel wat dalen. Maar in de wetenschap dat 19 graden het gemiddelde is hebben we geen reden tot klagen.

Weerweetje

Als er in september veel spinnen kruipen,
Ruiken ze een strenge winter😬

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!