School Oosterzee na coronauitbraak maandag gelukkig weer open

OOSTERZEE  – Hoe het kwam weten ze nog steeds niet maar op de christelijke basisschool Eben Haëzer hadden ze helaas te maken met een coronauitbraak. Terwijl ze zo blij waren dat ze op 8 februari weer open konden, moesten ze eigenlijk noodgedwongen 2 dagen voor de voorjaarsvakantie de deuren weer sluiten. “We hielden ons overal aan. De pauzes werden apart gehouden, de 1,5 meter hielden we in stand, de groepen werden apart gehouden, alle hygiëneregels werden gevolgd “ zegt schooldirecteur Elisah van Zanden daarover. Als leerkrachten klachten hadden, werd er ook meteen getest. En steeds was er niets aan de hand.

Toch een besmetting

En toen kwam dat moment dat op zondag 14 februari een leerkracht met milde klachten toch besmet bleek. “We hadden zo gehoopt dat het zo ver niet zou komen. Kinderen waren net weer lekker naar school, wat toch het beste voor ze is. Zo naar allemaal.” En waar die besmetting vandaan kwam, was raadselachtig. “Ze was alleen op school geweest.“ Maar toen moesten er maatregelen genomen worden. Er werd contact gezocht met de ouders. Groep 5/6 waar de leerkracht voor stond, bleef thuis. Ouders werd de regels uitgelegd waar de kinderen aan moesten voldoen: 10 dagen in quarantaine of na 5 dagen testen.” De school legde vanzelfsprekend niets op, want het is geheel en al aan ouders wat ze willen in zo’n situatie. Helaas bleek na die ene besmetting ook dat de leerkracht van groep 7/8 positief werd bevonden. En vervolgens ook de leerkracht van groep 1/2. De school nam toen de moeilijke beslissing om 2 dagen voor de voorjaarsvakantie te sluiten. “Het was anders heel ingewikkeld geworden. Groepen zaten al thuis. In de groepen die nog wel naar school mochten, waren broertjes en zusjes die in een groep zaten met een besmette leerkracht.” Met pijn in het hart en na overleg met de GGD en ouders werd toch dat besluit genomen. Uiteindelijk bleken 5 leerkrachten en in ieder geval 11 leerlingen het coronavirus bij zich te dragen.

Een moeilijke beslissing

“Een moeilijke beslissing om vlak voor de vakantie dicht te gaan, maar we wilden het beste doen. En je weet niet waar je goed aan doet. Gelukkig hadden de ouders begrip voor de situatie. Ook hebben we wel een noodopvang geopend, maar daar werd geen gebruik van gemaakt. Wel hebben we zo veel mogelijk ouders proberen te bellen om te kijken of het allemaal nog lukte. Want de kinderen zaten nu alweer thuis.” Wel met thuisonderwijs, want dat werd wel opgestart.

School weer open

Inmiddels is besloten dat de school aanstaande maandag weer open mag. De quarantaineperiode is dan voorbij. De school is inmiddels meer dan grondig gereinigd en heel goed geventileerd. En de GGD is ettelijke keren gebeld om te kijken wat er nog nodig was om alle virusdeeltjes te verwijderen. Gelukkig is ook niemand heel ziek geworden van de besmetting: de leerkrachten hadden allemaal lichte klachten. De kinderen hadden vaak helemaal geen symptomen. “Uiteindelijk zijn we wel blij dat de vakantie er nu tussen zat en dat we weer open kunnen. Wel was het voor de kinderen natuurlijk heel vervelend dat ze in de voorjaarsvakantie niet naar buiten konden. Dat vonden we heel erg. Gelukkig konden we op veel begrip rekenen van de ouders. En nu gaan we maandag lekker weer open en kunnen de kinderen weer fijn naar school. Dat is toch het beste voor ze.”

De schooldirecteur houdt haar hart wel een beetje vast nu een aantal regels weer versoepeld worden. “Dat begrijpen we allemaal heel goed, want sociaal en economisch is het allemaal heel moeilijk. Maar als je het dan van zo heel dichtbij meemaakt, bedenk je opeens wel dat zo’n uitbraak wel heel snel kan ontstaan. En wat voor gevolgen het heeft.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!