Sasja Coehoorn wint verhalenwedstrijd Tweede Wereldoorlog

Sasja Coehoorn wint verhalenwedstrijd Tweede Wereldoorlog Al eerder won Sasja een wedstijd en dat verhaal werd gepubliceerd in een boek.

LEMMER – Sasja Coehoorn uit Lemmer is 1 van de 15 mensen die een schrijfwedstrijd Historische Verhalen over de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen. Het boek waarin de verhalen zijn gebundeld is onder andere te koop bij Primera.

2 weken voor deadline begonnen met schrijven

In totaal werden voor de verhalenwedstrijd 152 verhalen ingezonden en het opmerkelijke is dat Sasja pas 2 weken voor de deadline begon met het schrijven van haar verhaal van 4000 woorden. “Het was ook de eerste keer dat ik meedeed met een schrijfwedstrijd trouwens,” vertelt ze daarover.

Opleiding aan de Schrijversacademie

Deelname aan de wedstrijd vloeide eigenlijk voort uit iets anders: Sasja volgde een opleiding aan de Schrijversacademie in Leiden met als specialisatie korte verhalen en romans. Eigenlijk was dat trouwens helemaal niet de bedoeling. Ze mocht van haar werk in het kader van haar ontwikkeling een cursus volgen en besloot dat het zakelijk schrijven werd. “Maar daarvoor moest ik eerst een basiscursus schrijven volgen. Met daarin ook het schrijven van verhalen en toen dacht ik laat dat zakelijk schrijven maar zitten!”

Bezig met historische oorlogsroman

Na de basiscursus volgde ze dus de specialisatie korte verhalen en romans. In dat kader was ze zelf al bezig met een historische oorlogsroman. Van haar docent en stadsdichter Heidi Koren kreeg ze de tip om mee te doen aan schrijfwedstrijden. Op die manier zou ze beter leren om haar personages uit te diepen. Sasja deelde op social media overigens ook stukken van haar roman. “Niet meer doen,” zei juf Koren streng. Ze gaf daarmee in feite alles al weg.

Het winnende verhaal en de link met haar roman

In haar roman (dus niet het winnende verhaal) staan 3 Joodse mensen uit Amsterdam centraal, haar hoofdpersoon de Joodse Cayla vlucht samen met haar broer naar Amsterdam. Haar broer Leor doet alles voor haar, totdat hij wordt afgevoerd tijdens de eerste razzia’s in Amsterdam. In werkelijkheid gebeurde dat ook echt: een groep van 400 mannen werd tijdens die eerste razzia’s afgevoerd naar kamp Schoorl om vervolgens door te reizen naar Buchenwald en Mauthausen. Wat er daarna met hen is gebeurd, is onduidelijk. Wel weet men dat van de 400 mannen er 11 ontsnapten uit Kamp Schoorl. Eén van hen is haar hoofdpersoon in het winnende verhaal geworden. “In een roman kun je niet twee hoofdpersonen hebben, maar over Cayla’s broer wilde ik wel graag meer schrijven. Dat heb ik op deze manier met het korte verhaal kunnen doen.” Hoewel de docente Aardrijkskunde heel veel feiten heeft opgezocht over wat er allemaal is gebeurd in die tijd, noemt ze het verhaal wel “de semi-waarheid’. “Ik heb er elementen uitgepakt en natuurlijk ook dingen zelf bedacht. Simpelweg omdat we niet alleen feiten kennen. In de archieven en musea die ik heb bezocht om achter zoveel mogelijk informatie te komen, kwam ik trouwens heel veel zeer droevige verhalen tegen.“

Nog maar het begin

Toen bleek dat haar verhaal zo goed was dat de uitgeverij haar als één van de winnaars had uitgeroepen was dat overigens nog maar het begin. Sasja wist wel dat ze begeleiding kreeg om het verhaal te vervolmaken, maar dacht dat het dan vooral ging om nog wat spellingscontrole. Niets bleek minder waar. “Met behulp van een redacteur heb ik er nog heel veel aan moeten schaven. Aan 1 punt wilde ik trouwens niet voldoen: een open einde. Als er iets is waar ik altijd teleurgesteld van word dan is het wel dat. Dus heb ik voet bij stuk gehouden en heb ik gezegd dat ik geen open einde wilde. En dat is het ook niet geworden.”

Veel aan gehad

Aan de begeleiding heeft ze trouwens wel enorm veel gehad. “Ik heb er enorm veel van geleerd. Moest er hele stukken uithalen en proberen een bepaald gevoel toch op een andere en kortere manier over te brengen. Schrijf technisch heb ik heel veel geleerd.” Het enthousiasme waarmee ze begeleid werd vond ze ook heel erg inspirerend. “Maar dat er 6 tot 7 correctierondes zouden volgen en dat dit heel normaal is, had ik niet verwacht.”

“Dacht niet dat ik goed zou zijn in schrijven”

Wie trouwens denkt dat Sasja altijd schriften vol geschreven heeft met verhalen of de PC vol heeft staan heeft het mis. “Schrijven zat altijd wel in mijn hoofd, maar ik deed er nooit iets mee. Omdat ik dacht dat ik er niet goed in zou zijn. En als ik denk dat ik iets niet kan, doe ik het niet. Tijdens en na de cursus voelde ik me zekerder van mezelf. En nu ben ik alweer bezig met een volgende verhalenwedstrijd. En de roman moet natuurlijk ook nog af.”

Het boek met het winnende verhaal

Het boek waarin Sasja’s verhaal staat heet: Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. ISBN:9789083280998. Primera Lemmer heeft het een prominente plaats gegeven in haar schappen.