Samen voor schone wateren: De Fryske Marren in actie tijdens Skjin Wetter!

LEMMER – De Fryske Marren is  bezig met Skjin Wetter! Het opruimevenement vindt plaats in de week van 7 t/m 14 oktober. Op zaterdag 14 oktober zal wethouder Luciënne Boelsma Skjin Wetter in Joure afsluiten. Dit vindt plaats voor het clubgebouw van Kanovereniging de Kanoniers. Na de aftrap gaan de Kanoniers per kano opruimen, de Borgergroep gaat de waterkant schoonmaken en ze gaan aan de slag met magneetvissen.

Op ander moment

In de gemeente De Fryske Marren zullen Skjinmeiskries, Brandweer Langweer, Zeekadetkorps Lemmer, Zuyderzee Lyceum Lemmer, ING, Kinderwoud en de Lions op een ander moment in de actieweek meehelpen om de gemeente schoner te maken. Lions Nederland doen samen met de Uni van Waterschappen mee aan een jaarlijks opruimevenement om zwerfafval tegen te gaan. Dit jaar heeft de Friese tak besloten om ook aan te sluiten bij Skjin Wetter. In de actieweek van Skjin Wetter gaan zoveel mogelijk clubs, verenigingen, scholen en ondernemers in Fryslân aan de slag om onze prachtige provincie te ontdoen van zwerfafval.

Afval bestaat niet

Bestaat afval eigenlijk wel? Als je het aan de projectleider van Skjin Wetter vraagt niet. Lemke Statema, legt uit: “Vaak kunnen we spullen die we weggooien nog prima gebruiken of laten repareren. Als dat niet meer mogelijk is, kunnen we het recyclen zodat het weer een nieuw product wordt. Pas als je iets niet meer kunt hergebruiken, repareren of recyclen is het afval.” Lemke is positief over de nieuwe statiegeld regels: “Deze regels zorgen ervoor dat we ons ervan bewust worden dat deze verpakkingen van waarde zijn. Daardoor zullen ze veel minder in het milieu rondzwerven en goed gerecycled worden.”

Feestelijke afsluiting

De feestelijke afsluiting van Skjin Wetter vindt op 14 oktober om 14.00 uur plaats in Leeuwarden voor Natuurmuseum Fryslân. Dit is tevens de opening van de tentoonstelling ‘De Grote ZooiZee’. De deelnemers van Skjin Wetter kunnen meedoen aan een jutterswedstrijd door hun meest kostbare, opvallende of mooiste vondst in te leveren. Deze schat krijgt een plekje in het Skjin Wetter Juttershuisje in het museum. Alle deelnemers van Skjin Wetter mogen op zaterdag 14 oktober na de afsluiter van Skjin Wetter ‘De Grote ZooiZee’ bezoeken.

Skjin Wetter in Fryslân

Skjin Wetter is een jaarlijks terugkerend schoonmaakevenement, wat mogelijk wordt gemaakt door de FMF en Wetterskip Fryslân. Dit jaar vindt Skjin Wetter plaats in 9 Friese gemeenten: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Ruim 2000 vrijwilligers doen met hun club, vereniging, organisatie, school of onderneming mee door samen op te ruimen. Skjin Wetter heeft als doel om Fryslân schoner te maken én te houden. Naast de opruimacties worden er ook leerzame theaterlessen aangeboden door Wetterskip Fryslân. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld door Theater Smoar voor het voortgezet onderwijs. Tijdens deze lessen leren de leerlingen op een humoristische en interactieve manier over de gevolgen van zwerfaval op onze leefomgeving.