Reddingsbrigade Lemmer oefent wakzwemmen

LEMMER – Nu we volop in de wintermaanden zitten en de kans op natuurijs aanblijft, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op situaties op het ijs. Reddingsbrigade Lemmer heeft daarom afgelopen week het wakzwemmen geoefend in het zwembad van Lemmer. Door middel van een groot zwart zeildoek dat over de helft van het zwembad was gelegd, met gaten (wakken) erin gemaakt, werd het donkere water onder het ijs gesimuleerd.

Winterkleding aan

De leden van de reddingsbrigade gingen vervolgens in vier groepen aan de slag met diverse (ijs)oefeningen. De meeste leden hadden hierbij hun winterkleding aan en kregen uitleg over drijfmethoden, manieren om uit een wak of bijt te komen en hoe zij anderen kunnen redden. Ook werd geoefend hoe te handelen als je onder het ijs komt en werd onder het zeildoek doorgezwommen naar het volgende wak. Voor een aantal hogere brevetten werd ook geoefend met warmtedekens en een reddingsvlot.

Duikers onder het ijs

Om de veiligheid tijdens de oefeningen extra te waarborgen, waren er duikers aanwezig onder het ‘ijs’ om de leden de juiste weg te wijzen of om hulp te bieden. Na afloop van de oefening kregen de deelnemers een certificaat als bewijs van deelname mee naar huis. Met het wakzwemmen wil Reddingsbrigade Lemmer benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op situaties op het ijs.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!