PvdA wil betere schuldregeling

LEMMER – De PvdA DFM wil dat de gemeente De Fryske Marren zich aansluit bij een nieuwe manier van schuldhulpverlening. Daarbij zijn al 80 gemeenten aangesloten. Door deze nieuwe methode kunnen mensen hun schulden sneller afbetalen en kunnen gemeenten meer mensen met schulden helpen. Mensen met problematische schulden hebben gemiddeld vijftien schuldeisers op het moment dat ze een schuldregeling aan gaan. De onderhandelingen met al die schuldeisers over een regeling zijn nu nog omslachtig en kosten veel tijd.

In het Collectief Schuldregelen-systeem zijn er vooraf afspraken te maken tussen een gemeente en de schuldeisers. Het idee is dat deelnemende schuldeisers ongezien akkoord gaan met het voorstel van de schuldhulpverlener. Daardoor gaat het proces veel sneller. Mensen met problematische schulden zijn hierdoor sneller uit de schulden en gemeenten kunnen meer mensen helpen.
De bedoeling is dat op termijn alle Nederlandse gemeenten de manier van werken overnemen. Schuldhulpkoepel NVVK heeft 1,1 miljoen euro subsidie bij het rijk aangevraagd om het collectief schuld regelen en op termijn dit samen met de VNG verder “uit te rollen”.
De PvdA heeft nu gevraagd of de gemeente de Fryske Marren zich ook al heeft aangemeld voor dit traject. Als dat niet zo is, wil ze weten van burgemeester en wethouders of ze dat dan op korte termijn wil gaan doen.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!