LEMMER – De energietransitie in Nederland heeft grote gevolgen voor mensen die al in armoede leven en een inkomen hebben die in de huidige tijd moeilijk kunnen rondkomen. De PVDA DFM maakt zich, door de steeds verder oplopende gas- en energieprijzen, zorgen om de inwoners van onze gemeente, die in armoede leven.
Daarom stelt de PVDA DFM-fractie vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil weten of het college weet hoeveel mensen te kampen hebben met problemen als gevolg van de stijgende gas- en energieprijzen. Weten burgemeester en wethouders dat niet dan wil de partij dat ze daar onderzoek naar doet.
Steun
Ook vraagt de PvdA welke mogelijkheden er zijn om deze groep huishoudens financieel te ondersteunen. Dit om te voorkomen dat mensen de komende tijd, onder andere financieel in de kou komen te zitten. De fractie wil ook weten of B&W een beeld hebben van de kosten die de energietransitie de komende jaren vraagt van huishoudens in armoede en of ze kunnen aangeven hoe deze groep in onze gemeente daarmee kan worden geholpen. En ze wil weten of ze inzicht en aandacht wil geen aan de effecten die de transitie voor de inwoners heeft en daarop helder beleid ontwikkelen.
Heb je meer geld, dan woon je vaak ook in beter geisoleerde woningen
Aanleiding voor de vragen is de stijgende gasprijs en de daarmee te betalen kosten. Mensen die het zich kunnen veroorloven wonen relatief vaker in een beter geïsoleerde woning met vaak minder energiekosten.
Energie-armoede
De onderzoeksorganisatie TNO kwam onlangs met een rapport over energie-armoede, dat aangeeft dat meer dan een half miljoen huishoudens leven in energie-armoede. Die huishoudens hebben een hoge energierekening, wonen meestal in een slecht geïsoleerd huis en hebben een laag inkomen. TNO verwacht dat de energietransitie op de lange termijn goedkoper zal uitpakken voor huishoudens, maar dan spreken we pas over tientallen jaren. De komende jaren zullen de kosten eerder stijgen en dat is funest voor mensen die nu al moeite hebben om rond te komen.